Welke vitamines zijn aan te raden als je zwanger bent?

Welke vitamines zijn aan te raden als je zwanger bent?

Als je zwanger bent, is het belangrijk om voldoende vitamines binnen te krijgen. Sommige vitamines zijn echter extra belangrijk voor de gezondheid van je kindje. In dit artikel lees je welke vitamines dit voor jou kunnen zijn. Overleg altijd eerst met een deskundige voordat je tijdens je zwangerschap supplementen gebruikt.

Vitamine D

Vitamine D is belangrijk voor de opname van calcium. Calcium draagt bij aan de instandhouding van normale botten en tanden. Vitamine D kopen en gebruiken verhoogt de calciumopname in botten. Vitamine D komt vooral voor in vis, eieren en margarine. In Nederland krijgen we echter vooral vitamine D binnen via de zon. Zwangere vrouwen kunnen een verhoogde behoefte hebben aan vitamine D, omdat het lichaam van het kindje ook vitamines nodig heeft. Zo is calcium tijdens de zwangerschap extra belangrijk voor jou en de baby voor de opbouw en instandhouding van botten.

Vitamine C

De meeste mensen weten dat vitamine C goed is voor de weerstand. Wat minder bekend is, is dat vitamine C ook een rol speelt bij de aanmaak van collageen. Collageen is een belangrijk eiwit dat de huid, het bindweefsel en de bloedvaten in stand houdt. Daarnaast is vitamine C nodig voor de opname van ijzer. IJzer is belangrijk voor de aanmaak van hemoglobine. Hemoglobine zorgt ervoor dat er zuurstof door het bloed wordt getransporteerd. Vitamine C kopen en gebruiken is dus van belang voor een goede conditie van de bloedvaten. Een tekort aan ijzer kan leiden tot een ijzertekort. Dit kan dan weer leiden tot vermoeidheid, een hoofdpijn en een bleke huid.

Vitamine A

Vitamine A ondersteunt de conditie van het oog en heeft een positieve invloed op het immuunsysteem. Tijdens de zwangerschap kan er meer behoefte zijn aan vitamine A. Vitamine A ondersteunt het herstellend vermogen van de huid en draagt dan ook bij aan de instandhouding van normale huid en slijmvliezen. Ook draagt vitamine A bij tot een normaal ijzermetabolisme en is het van invloed op de ijzerhuishouding.

Foliumzuur

Foliumzuur is een vitamine die je nodig hebt in de eerste weken van de zwangerschap. Foliumzuursuppletie verhoogt de folaatstatus van de moeder. Een lage folaatstatus van de moeder is een risicofactor voor het ontstaan van neurale buisdefecten bij de zich ontwikkelende foetus. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het ontstaan van een open ruggetje.

Omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren zijn onverzadigde vetzuren. De omega 3 vetzuren EPA en DHA kunnen bijdragen aan de algehele gezondheid. Zo kan het goed zijn voor het gezichtsvermogen en de hersenfunctie. Ook dragen deze vetzuren bij tot de normale werking van het hart. Omega-3 vetzuren komen vooral voor in vis, noten en zaden. Je kunt omega-3 vetzuren ook gebruiken in de vorm van supplementen.

Ben je zelf zwanger en ben je benieuwd naar supplementen ter aanvulling op je dagelijkse voeding? Overleg bij zwangerschap dan altijd eerst met een deskundige en ga samen op zoek naar de supplementen die voor jou van belang zijn.

 

Recente blogartikelen
PlayStation Portal: alles wat je wil weten
PlayStation Portal: alles wat je wil weten 04-12-2023
Een persoonlijk tintje in de keuken: gepersonaliseerde schorten als kerstcadeau
Een persoonlijk tintje in de keuken: gepersonaliseerde schorten als kerstcadeau 01-12-2023
Lees meer blogs