Wat zijn de beste zonnepanelen?

Wat zijn de beste zonnepanelen?

In ons artikel “Zonnepanelen: alles wat je wil weten” hebben we het gehad over de voordelen van zonnepanelen en waar je op kunt letten als je ze wilt kopen. Wat we niet hebben besproken is wat nu de beste zonnepanelen zijn. In onze blog geven wij hier antwoord op.

Honderden merken en soorten

Er zijn honderden merken en soorten zonnepanelen verkrijgbaar en dan is het ook logisch dat er merkbare verschillen zijn in prijs en kwaliteit. Het ene zonnepaneel is het andere niet, maar welke zonnepanelen zijn nu het beste? Dat is grotendeels afhankelijk van de situatie, maar je zou je wel kunnen focussen op de aanschaf van zonnepanelen van Tier 1 producenten.

Wat is een Tier 1 producent?

Als we over zonnepanelen spreken of liever gezegd de fabrikanten, kunnen we spreken over 3 categorieën: Tier 1, Tier 2 en Tier 3. Deze classificering geeft aan of een bepaald merk aan bepaalde voorwaarden voldoet om als Tier 1 producent geclassificeerd te worden, maar het geeft vooral aan in hoeverre het merk tot de absolute top van de wereld behoort.

Een Tier 1 producent moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

- Verticale integratie: de fabrikant produceert alle onderdelen van het zonnepaneel zelf en bouwt het product van A tot Z op.
- Geautomatiseerd productieproces: de fabrikant heeft meerdere fabrieken, waarbij het productieproces grotendeels of geheel geautomatiseerd is.
- R&D: de fabrikant investeert tijd, geld en energie in Research & Development om hun producten te blijven ontwikkelen en de kwaliteit ervan te verbeteren.
- Langer dan 5 jaar actief: de producent is langer dan 5 jaar actief in de zonnepanelenmarkt.

Zijn zonnepanelen van Tier 1 producenten ook kwalitatief goed?

De hamvraag is natuurlijk of zonnepanelen van Tier 1 producenten ook gelijk het beste zijn, maar het keurmerk zegt eigenlijk heel weinig over de kwaliteit van het product. Het keurmerk geeft wel aan dat het merk een serieuze partij is die veel tijd en geld investeert in het product, vertrouwen heeft in de zonnepanelen die ze maken en een duidelijke toekomstvisie hebben over de markt. In de basis zijn de zonnepanelen van Tier 1 producenten goed tot uitstekend, maar het beste zonnepaneel is het paneel dat ook in jouw situatie maximaal rendeert.

Een zonnepaneel afgestemd op jouw situatie

Daarom is het ook slim om contact op te nemen met een erkend installatiebedrijf. De specialist kan namelijk op basis van de situatie, beschikbare ruimte en de ligging van het dak bepalen welke zonnepanelen het meeste gaan opleveren. Er zijn verschillende soorten zonnepanelen met technische innovaties verkrijgbaar, waardoor het ene paneel in een specifieke situatie voor een hogere opbrengst kan zorgen dan het andere.

Dat gezegd hebbende is het wel een feit dat op dit moment monokristallijn zonnepanelen en glas/glas zonnepanelen de beste keuze zijn. Zeker ten opzichte van polykristallijn zonnepanelen die in de regel een lager rendement hebben. Glas/glas zonnepanelen zijn vooral heel interessant vanwege de hoge opbrengsten, maar ook vanwege het feit dat glas/glas zonnepanelen een lagere degradatie en een langere levensduur hebben.

Categorieën
Huis en bouwen Huis en bouwen
Recente blogartikelen
Een persoonlijk tintje in de keuken: gepersonaliseerde schorten als kerstcadeau
Een persoonlijk tintje in de keuken: gepersonaliseerde schorten als kerstcadeau 01-12-2023
Warmtepomp in combinatie met zonnepanelen
Warmtepomp in combinatie met zonnepanelen 21-11-2023
Lees meer blogs