Wat kun je doen bij geluidsoverlast? Laat het meten!

Wat kun je doen bij geluidsoverlast? Laat het meten!

Heb jij te maken met geluidsoverlast en wil je er wat aan doen? Het kan nu! Maar welke soorten lawaai bestaat er zoal, wat is precies geluidsoverlast, van wanneer spreken we van overlast en hoe ga je er tegenaan? De eerste stap is geluidsoverlast meten. Met concrete cijfers weet je op zijn minst al waar je aan toe bent, je staat sterker in je schoenen en je kunt de nodige stappen ondernemen. Geluidsoverlast is voor niemand prettig, maar weet: je kan er wat aan doen! In dit artikel lees je er alles over!

Van wanneer spreken we over geluidsoverlast?

Geluidshinder is (jammer genoeg) voor iedereen anders. Wat de ene persoon als storend vind, is het voor de andere niet. Vaak wordt geluidsoverlast beschouwd als 'onverdraagzaam zijn'. 'Het hoort nu eenmaal bij onze moderne beschaving' is ook een dooddoener die je vaak moet horen. Maar laten we geluidsoverlast even in cijfers gieten. Geluid van boven 80 decibel kan al schadelijk zijn voor je gehoor. Als het lawaai boven 120 decibel stijgt, kan je gehoor voorgoed beschadigd worden. Een paar voorbeelden van vaak voorkomend lawaai zijn: een drukke straat in de stad (85 decibel), het luisteren naar muziek door een koptelefoon (95 decibel), de sirene van een brandweerwagen (120 decibel) of vuurwerk (140 decibel). Zijn dit voor jou dagelijkse geluiden die je misschien al normaal vindt? Toch kunnen ze schade aanrichten, op korte of op lange termijn. Je staat er gewoon niet bij stil hoeveel lawaai je per dag te verduren krijgt.

Geluidsoverlast heeft ook schadelijke gevolgen voor je geestelijke gezondheid

Constant of regelmatig lawaai ondergaan heeft schadelijke gevolgen. Niet alleen je gehoor kan aangetast worden. Je krijgt ook te maken met slapeloosheid, je concentratievermogen vermindert en je wordt prikkelbaar. Op langere termijn kan er zich depressie en lusteloosheid voordoen, met alle nare gevolgen. Met andere woorden: er moet zo snel mogelijk iets aan het lawaai gedaan worden. De oorzaak wegnemen is uiteraard de ideale situatie, maar dit is niet altijd mogelijk. Er komt vaak wat creativiteit bij kijken. Laat je daarom goed begeleiden door een professioneel onderzoeksbureau.

Verschillende soorten geluidsoverdracht

Storende geluiden kunnen op verschillende manieren verspreid worden. Er is een onderscheid tussen contactgeluid en luchtgeluid. Contactgeluid verspreidt zich doordat er contact is met harde materialen. Denk bijvoorbeeld aan het kloppen op muren, het tikken van naaldhakken op een stenen vloer, deuren die dichtslaan of een machine die trilt op de vloer. Luchtgeluid verplaatst zich via de lucht. Voorbeelden hiervan zijn: een radio die te hard staat, blaffende honden, bromgeluiden van machines die in de verte te horen zijn.

Wat doe je aan geluidsoverlast? Laat het meten

Een eerste stap in de goede richting is uiteraard om met de veroorzaker van het lawaai te gaan praten. Misschien was hij of zij er zich niet van bewust dat hij storende geluiden produceerde. Helpt praten niet? Dan kun je in het slechtste geval via de rechtbank je rechten opeisen. Maar daarvoor moet je wél bewijzen kunnen voorleggen. Een professioneel onderzoeksbedrijf kan precies en tot in detail het geluid vaststellen. Zij gebruiken hiervoor speciaal ontwikkelde apparatuur en analyseren het geluid. Jij krijgt er een uitgebreid rapport over. Daarmee kun jij je gelijk halen. Is het geluid toch niet zo heel erg, maar wil je er zelf wat aan doen? Dan bestaan er andere methodes. Het onderzoeksbedrijf zal jou hierin ook raad geven. Zo kun je bijvoorbeeld je woning beter isoleren tegen geluid. Dubbele beglazing bijvoorbeeld is niet alleen goed voor je energierekening, het isoleert ook nog het geluid. Je kunt in je tuin geluiddempende schuttingen plaatsen. Heb je bijvoorbeeld last van het wegverkeer? Daarvoor bestaan er voorzetramen en voorzetwanden. Gebruik in je woning geluiddempend materiaal. Denk maar aan vloerkleden, overgordijnen, stoffen zetels en planten. Volg vooral de raadgevingen op die het onderzoeksbureau jou geeft.

Waar klop je aan bij geluidsoverlast?

Als je last hebt van geluid dat van buiten komt, bijvoorbeeld het verkeer, dan kun je bij het gemeentebestuur of de regionale milieudienst terecht. Heb je echter last van lawaai dat door je buren of bedrijven veroorzaakt wordt? Dan zal je bij de rechtbank moeten aankloppen. Neem altijd een adviseur, een professioneel onderzoeksbedrijf, bij de hand om je klachten te staven.

Ben je zelf veroorzaker van geluidsoverlast? Doe er wat aan!

Zowel voor particulieren als voor bedrijven gelden er wetten die over geluidsoverlast gaan. Vooral horecazaken, muziekstudio's en industriële bedrijven worden grondig gecontroleerd. Bij nieuwbouw gelden er wetgevingen in verband met akoestische materialen dat men moet gebruiken voor muren, vloeren en plafonds. Deze staan vermeld in het Bouwbesluit nen 5077. Bestaande gebouwen dienen aangepast te worden. Bij klachten over jouw activiteiten, zul je best ook een meting laten uitvoeren. Het onderzoeksbureau geeft jou in een rapport harde cijfers, waarover niet kan gediscussieerd worden. Veroorzaak jij te veel lawaai? Dan moet je er wat aan doen. Het akoestisch isoleren van je vloeren, plafonds en muren is een eerste stap. Er bestaan bijvoorbeeld platformen die het trillen van machines opvangen. Om geluiden te dempen en het aangenamer te maken voor je klanten of medewerkers, bestaan er talloze types van binnenhuisinrichting die de akoestiek regelen. Denk bijvoorbeeld aan akoestische schermen, akoestische wand- en plafondpanelen, geluiddempende kasten en zitmeubels en zelfs geluiddempende verlichting. Over de maatregelen die jij kunt nemen, krijg je eveneens advies van je adviesbureau. En ze kunnen nog een tweede keer komen opmeten nadat je al deze maatregelen hebt genomen. Zo ben je voor 100% zeker dat je wettelijk in orde bent.

Wil jij eindelijk rust? Je staat er niet alleen voor

Van zodra jij last krijgt van lawaai, blijf er niet mee zitten. Er zijn waarschijnlijk nog andere mensen die hetzelfde ervaren als jij. Ben jij tijdens je werk onderhevig aan lawaai? Dan zijn er gegarandeerd nog andere collega’s die hetzelfde ervaren. Woon je in een buurt die tot voor kort rustig was, maar waar er nu plots geluidsoverlast is door drukker verkeer? Zoek steun bij de buren, samen sta je sterker. Voeg daarbij nog je rapport van de geluidsmeting en je krijgt in 99% van de gevallen gelijk. Misschien moet je wat geduld oefenen, maar de afloop is vrijwel zeker positief!

Categorieën
Wonen Wonen
Recente blogartikelen
Wat te doen na een ongeval: Stappenplan voor slachtoffers
Wat te doen na een ongeval: Stappenplan voor slachtoffers 15-11-2024
Hoe een ads specialist jouw bedrijf naar nieuwe hoogten kan brengen
Hoe een ads specialist jouw bedrijf naar nieuwe hoogten kan brengen 05-11-2024
Lees meer blogs