Wat is het verschil tussen monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen?

Wat is het verschil tussen monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen?

In ons artikel “Zonnepanelen: alles wat je wil weten” hebben we informatie gegeven over zowel monokristallijn als polykristallijn zonnepanelen. Twee verschillende systemen die zowel plus- als minpunten hebben. In onze blog zoomen we dieper in op de verschillen tussen monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen.

Verschil in rendement

Met een zonnepaneel kun je energie opwekken en uiteindelijk zelf je huis van stroom voorzien. Een zonnepaneel kan niet oneindig veel energie opwekken. Hoe hoog het rendement is, is afhankelijk van welk zonnepaneel je kiest, hoeveel zonuren er zijn, de ligging van het zonnepaneel en ook hoeveel Wattpiek vermogen het zonnepaneel heeft.

Als we dieper inzoomen op het soort zonnepaneel, zien we dat monokristallijn zonnepanelen een hoger rendement hebben dan polykristallijn zonnepanelen. Het is dus ook logisch dat veel producenten zijn gestopt met het produceren en het verkopen van zonnepanelen met deze technologie, omdat de techniek inmiddels achterhaald is.

Waarom leveren monokristallijn zonnepanelen een hoger rendement?

Monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen bestaan uit zonnecellen die van silicium zijn gemaakt. In dat opzicht zijn ze precies hetzelfde, maar het verschil zit in het Czochralski proces. Dit proces bestaat uit het verhitten en het afkoelen van silicium en daar zit direct een verschil in. Bij monokristallijn zonnepanelen wordt het afkoelen gelijkmatig gedaan, waardoor de kristallen die ontstaan in dezelfde richting komen te liggen. Bij polykristallijn zonnepanelen is dat niet het geval en de kristallen liggen kris kras.

Omdat de kristallen in dezelfde richting liggen, kunnen ze ook veel beter direct zonlicht opvangen en omzetten naar gelijkstroom. Daarnaast zien we dat bij monokristallijn zonnepanelen een mooi zwarte egale kleur ontstaat, wat bij polykristallijn zonnepanelen niet het geval is. Polykristallijn zonnepanelen zijn doorgaans blauw van kleur, terwijl monokristallijn zonnepanelen zwart zijn.

Verschil in prijs

Monokristallijn zonnepanelen zijn doorgaans iets duurder dan polykristallijn zonnepanelen, maar met als voordeel dat je dus ook profiteert van een hoger rendement. Het prijsverschil ligt tussen de 10% en 20%. Een gemiddeld zonnepaneel kost inclusief montage en een Wattpiek vermogen van 450 Wp € 450,-. Dan spreken we over monokristallijn zonnepanelen. Polykristallijn zonnepanelen met een Wattpiek vermogen van 450 Wp en inclusief montage kosten dan ongeveer € 400,- per stuk.

Glas/glas zonnepanelen

Naast monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen, kun je ook kiezen voor glas/glas zonnepanelen. Glas/glas zonnepanelen leveren weer een hoger rendement op dan monokristallijn zonnepanelen, maar zijn ook een stuk duurder. Dat is niet alleen vanwege het hogere rendement, maar de levensduur van glas/glas zonnepanelen is ook langer. Monokristallijn zonnepanelen gaan ongeveer 25 jaar mee, terwijl glas/glas zonnepanelen 30 tot 35 jaar meegaan.

Daarnaast hebben glas/glas zonnepanelen ook een lagere degradatie dan andere soorten zonnepanelen. Zonnepanelen degraderen naarmate ze ouder worden en dat zorgt uiteindelijk voor een lager rendement. De degradatie van glas/glas zonnepanelen is een stuk lager en daardoor behouden de zonnepanelen van glas ook langer hun hogere rendement. De vermogensgarantie die producenten geven is voor glas/glas zonnepanelen doorgaans ook een stuk langer dan wanneer je kiest voor monokristallijn of polykristallijn zonnepanelen.

Categorieën
Huis en bouwen Huis en bouwen
Recente blogartikelen
Een persoonlijk tintje in de keuken: gepersonaliseerde schorten als kerstcadeau
Een persoonlijk tintje in de keuken: gepersonaliseerde schorten als kerstcadeau 01-12-2023
Warmtepomp in combinatie met zonnepanelen
Warmtepomp in combinatie met zonnepanelen 21-11-2023
Lees meer blogs