Wat is het verschil tussen DAB+ en internetradio?

Wat is het verschil tussen DAB+ en internetradio?

We luisteren graag naar muziek en veel mensen luisteren ook graag naar de radio. Je hoort dan muziek die je niet snel zelf zult draaien en de toch wel in de regel humoristische gesprekken die de DJ’s tussen de liedjes door voeren, zijn ook vermakelijk. Terwijl je vaak ook op de hoogte wordt gehouden van de actuele verkeersinformatie en de laatste nieuwtjes. Toch zal de traditionele FM-zender ooit gaan verdwijnen. Iets wat we besproken hebben in ons artikel “De beste DAB+ radio’s van 2023?”, want DAB+ heeft de toekomst. Evenals de internetradio. Maar wat is het verschil tussen DAB+ en internetradio?

Een andere manier van ontvangen

Een groot verschil tussen DAB+ en de internetradio is de manier waarop je radiozenders kunt ontvangen. DAB+ maakt nog altijd gebruik van radiogolven, maar in plaats van een analoog signaal ontvang je een digitaal signaal. Dat zorgt voor een betere kwaliteit en je krijgt op het display vaak aanvullende informatie over actueel nieuws of naar welk liedje je aan het luisteren bent. Een internetradio gebruikt het internet om radiostations te kunnen ontvangen. Voor DAB+ heb je dus geen internet nodig, maar voor internetradio is dat vereist.

Keuze uit radiostations

Dat is gelijk een mooi bruggetje naar het feit dat je met een internetradio veel meer radiostations kunt ontvangen dan met een DAB+ radio. Met een DAB+ radio heb je wel meer lokale radiostations tot je beschikking dan wanneer je naar FM-radio luistert, maar je kunt alleen de zenders die lokaal (dus in Nederland) worden uitgezonden. Internetradio kan radiostations van over de hele wereld ontvangen. Dus luister je graag naar de opzwepende muziek uit Zuid-Amerikaanse landen, populaire bands uit Japan of toch liever naar de ochtendshow van Mattie en Marieke op Q Music? Dat alles is mogelijk als je een internetradio gebruikt.

Bereik en kwaliteit

Een ander groot verschil tussen DAB+ en de internetradio heeft te maken met het bereik en de kwaliteit. DAB+ is nog steeds afhankelijk van radiofrequenties en je hebt dus een goed bereik nodig als je wilt genieten van je favoriete muziekzenders. Nu hebben we in Nederland gelukkig geen bergen, maar ook hoge gebouwen en drukke gebieden waar veel radioverkeer plaatsvindt, kunnen invloed hebben op het bereik en de kwaliteit van het signaal. Internetradio is altijd goed als je internetverbinding ook stabiel is.

Neerzetten en aansluiten

Het laatste grote verschil heeft te maken met hoe je de radio gebruikt. Internetradio’s zien we het meeste terug in huis of op kantoor, omdat je op deze locaties altijd een stabiele en goede internetverbinding kunt realiseren. DAB+ is daarentegen weer een geweldige techniek voor onderweg. Zoals in de auto of als je een draagbare radio op een accu meeneemt naar het park of het strand. Wanneer je dus de keuze maakt, is het slim om na te denken over hoe je de radio wilt gebruiken. Je kunt ook kiezen voor radio’s die zowel DAB+ als internetradio kunnen ontvangen. Dan heb je het probleem opgelost en kun je naar je favoriete muziek luisteren zoals jij dat wilt.

Recente blogartikelen
Wat zijn hybride horloges?
Wat zijn hybride horloges? 12-04-2024
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv?
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv? 11-04-2024
Lees meer blogs