Wat is het verschil tussen DAB en DAB+?

Wat is het verschil tussen DAB en DAB+?

In ons artikel “De beste DAB+ radio’s van 2023” hebben we een korte uitleg gegeven over wat het verschil is tussen DAB en DAB+. Maar we hebben niet uitgebreid uitgelegd hoe de technieken precies werken. Daarom vertellen we in onze blog wat nu echt het verschil is tussen de twee systemen en welk systeem nu echt het beste is. En we vertellen ook welk systeem nu het vaakst wordt gebruikt.

De techniek van DAB en DAB+ uitzenden en ontvangen

We willen ook gelijk van de gelegenheid gebruik maken door een misvatting over DAB en DAB+ uit de wereld te helpen, want een hoop consumenten associëren DAB en DAB+ met het internet. DAB+ en internetradio worden dan ook wel eens en dus ook geheel onterecht door elkaar gehaald. DAB en DAB+ staan compleet los van het internet en worden ook met behulp van radiogolven uitgezonden en ontvangen. Feitelijk op dezelfde manier als wanneer je naar de FM-radio luistert. Maar de wijze waarop het signaal wordt gecomprimeerd, uitgezonden en wordt ontvangen door bijvoorbeeld je DAB+ radio, is wel anders dan wanneer je naar de FM-frequenties luistert.

Het verschil tussen DAB en DAB+

DAB bestaat al een langere tijd en bij de eerste adoptie was er toch enigszins kritiek op de kwaliteit van het signaal. De techniek die werd gebruikt om het geluid te comprimeren en uit te zenden was MPEG1, Layer 2. Beter bekend als MP2 Audio. Een aantal jaren later werd DAB+ geïntroduceerd. Waarbij gebruik wordt gemaakt van een MPEG4/AAC+-codering. Die codering zorgt ervoor dat het geluid in een hogere kwaliteit en met lagere bitrates uitgezonden en ontvangen kan worden. Dus onderaan de streep klinkt een DAB+ signaal zuiverder en helderder.

Wanneer kun je DAB+ beluisteren?

Om DAB+ te kunnen beluisteren heb je een aantal zaken nodig. Ten eerste een radiostation dat in DAB+ uitzendt en een radio die DAB+ kan ontvangen. De nieuwste radio’s en ontvangers ondersteunen zowel DAB als DAB+. Oudere DAB-ontvangers ondersteunen geen DAB+. Maar dan spreken we over apparaten die al meer dan 10 jaar oud zijn. Sinds 2014 wordt DAB+ door vrijwel ieder radiostation gebruikt.

DAB+ en FM

Je kunt ook nog altijd kiezen voor het luisteren naar de FM-frequenties. Analoge signalen die dus niet zo goed klinken als DAB+ signalen. Een nadeel van FM is dat de bandbreedte zeer beperkt is. Daarom heb je bij het luisteren van FM-frequenties ook een beperkte keuze in radiostations. Ondanks dat die keuze nog vrij fors is. Met DAB+ signalen kun je veel meer radiozenders ontvangen. Bijvoorbeeld niet alleen de standaard zenders, zoals 3FM, Radio 538, Sky Radio en Q Music, maar ook extra stations, zoals Radio 538 Non-stop, Q Music Foute Uur en Sky Radio 80’s Hits.

De toekomst

DAB+ is al een mooie standaard die volop wordt gebruikt, maar FM-frequenties zijn ook nog altijd springlevend. Op termijn zou DAB+ FM kunnen gaan vervangen, maar dan spreken we nog altijd over een traject dat nog jaren gaat duren. Tot die tijd heb je dus volop keuze in hoe je naar radiostations luistert. Ondanks dat is het advies om te investeren in een DAB+ radio als je volop van goede muziek wil kunnen genieten.

Categorieën
Elektronica Elektronica
Recente blogartikelen
Wat te doen na een ongeval: Stappenplan voor slachtoffers
Wat te doen na een ongeval: Stappenplan voor slachtoffers 15-11-2024
Hoe een ads specialist jouw bedrijf naar nieuwe hoogten kan brengen
Hoe een ads specialist jouw bedrijf naar nieuwe hoogten kan brengen 05-11-2024
Lees meer blogs