Wat is HDR?

Wat is HDR?

Als je op zoek gaat naar een nieuwe televisie, dan kom je de term HDR tegen. HDR is een techniek die voor meer details, hoger contrast en breder kleurenbereik zorgt. Met als resultaat een realistischer en mooier beeld. Om van HDR te kunnen genieten heb je niet alleen een bron nodig die beelden in HDR kan weergeven, maar je hebt ook een televisie nodig die HDR ondersteunt. In deze blog vertellen we meer over de techniek en wat de voordelen zijn.

Welke televisies ondersteunen HDR?

Als je op zoek gaat naar een nieuwe televisie, kun je met een aantal zaken rekening houden. Wat we ook in ons artikel “Televisie kopen? Hier moet je op letten” hebben besproken. Je moet in ieder geval goed je best doen om een tv te vinden die geen HDR ondersteunt. Uiteraard zijn die modellen er wel, maar de meeste nieuwe en moderne televisies ondersteunen de verschillende HDR formaten. Dan spreken we feitelijk over de varianten HDR10, HDR10+, Dolby Vision en HLG. Het kan wel heel goed zijn dat een tv wel HDR10 en HDR10+ ondersteunt, maar geen Dolby Vision en/of HLG. Hier zou je eventueel nog extra aandacht aan kunnen geven.

Bronmateriaal

Om van HDR te kunnen genieten, moet niet alleen de tv een HDR-formaat ondersteunen, maar het bronmateriaal moet ook in HDR uitzenden. Bij de meeste streamingdiensten, zoals Disney+ en Netflix zit dit snor en ook bepaalde games op de next-gen consoles PlayStation 5 en Xbox Series X worden in HDR weergegeven. Blu-ray Discs en 4K Ultra HD Blu-ray Discs geven ook HDR weer, vaak in Dolby Vision. Om ervoor te zorgen dat het beeld ook op de correcte wijze op het scherm wordt weergegeven, heb je ook de juiste HDMI-kabel nodig. HDR10 en HLG kunnen met behulp van een HDMI 2.0b kabel worden weergegeven. Voor HDR10+ en Dolby Vision heb je een HDMI 2.1 kabel nodig.

Welke tv is de beste keuze?

HDR komt het beste tot zijn recht op een moderne tv en het liefste een OLED, mini-led televisie of een Full Array televisie. Dan spreken we feitelijk ook over televisies in een iets hoger segment, hoewel OLED televisies de laatste jaren flink in prijs zijn gedaald. Een goede OLED televisie is al voor minder dan € 1.000,- te koop. De prijs is natuurlijk wel afhankelijk van het merk, het model en vooral het beeldformaat. Logischerwijs zijn grotere televisies duurder dan kleinere tv’s.

Houd rekening met een soundbar

Heb je jouw televisiehoek uitgebreid met een soundbar en stuur je via de soundbar signalen door naar het scherm? Dan is het slim om te kijken naar de ondersteuning van de soundbar. Ook de soundbar kan bijvoorbeeld HDR10, HDR10+, Dolby Vision en HLG doorsturen. En hierbij geldt ook weer dat je de juiste HDMI-kabel gebruikt, zoals we dat hierboven hebben beschreven. Op die manier kun je optimaal genieten van het beste beeld en geluid dat binnen jouw opzet mogelijk is. Of je nu een film of serie kijkt, je favoriete televisieprogramma opzet of een spelletje speelt op je console.

Categorieën
Elektronica Elektronica
Recente blogartikelen
Wat zijn hybride horloges?
Wat zijn hybride horloges? 12-04-2024
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv?
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv? 11-04-2024
Lees meer blogs