Wat is een hypotheek met NHG?

Wat is een hypotheek met NHG?

Wanneer je een hypotheek wilt afsluiten kom je verschillende termen tegen. Daaronder de NHG. NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie en het is feitelijk niets meer of minder dan een verzekering die je afsluit. Deze verzekering zorgt ervoor dat de hypotheek die je kiest ook bij jouw persoonlijke en financiële situatie past en dat je niet in de financiële problemen komt als je de hypotheek niet meer kunt aflossen. In onze blog vertellen we meer over de NHG, of het voor jou interessant is en waar je op moet letten als je een hypotheek met NHG wilt afsluiten.

Voor wie is een hypotheek met NHG interessant?

Laten we eerst eens kijken voor wie een hypotheek met NHG interessant is. Eigenlijk zijn we dan snel klaar, want het is voor iedereen interessant! Maar er zijn spelregels. Anno 2022 kan je alleen een hypotheek met NHG aanvragen als de woning niet duurder is dan € 355.000,- euro. Is de woning duurder? Dan kun je geen hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afsluiten. Tenzij er sprake is van verduurzamen of energiebesparende oplossingen die op de planning staan. Dan is de grens iets hoger, namelijk € 376.300,- euro.

Waarom een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afsluiten?

Een hypotheek duurt gemiddeld 30 jaar. Dat houdt in dat je het bedrag dat je hebt geleend om een woning te kunnen kopen binnen 30 jaar moet hebben afgelost. In die periode kan er een hoop gebeuren. Denk aan een onverwacht overlijden, een scheiding of andere vervelende levensgebeurtenissen, zoals ontslag of je kunt niet meer werken. Deze gebeurtenissen zorgen ervoor dat je de hypotheek niet meer geheel kunt betalen. Met een NHG heb je de zekerheid dat er naar een oplossing wordt gezocht als je niet meer aan je financiële verplichtingen kunt voldoen. Je voorkomt dus bijvoorbeeld dat je het huis moet verlaten of dat een hypotheekverstrekker je verplicht het huis met verlies te verkopen. Een hypotheek met NHG is geen oplossing voor als je bijvoorbeeld een keer een maand krap bij kas zit.

Hoeveel kost een hypotheek met NHG?

Een hypotheek met NHG is natuurlijk niet gratis en de regel is dat de premie van de NHG 0,6% van het hypotheekbedrag is. Dit bedrag moet ook bij het afsluiten van een hypotheek in één keer worden voldaan. De kosten zijn wel aftrekbaar bij de belastingaangifte en in de basis is de hypotheekrente ook lager, omdat een hypotheekverstrekker door de afgesloten NHG ook meer zekerheid heeft dat de hypotheek te allen tijde kan worden voldaan.

Bij wie afsluiten?

Een hypotheek met NHG afsluiten doe je via een hypotheekadviseur. Je bent met de adviseur in gesprek over de hypotheek en je bespreekt eveneens deze optie. Een hypotheek met NHG is niet bij iedere hypotheek mogelijk, maar daar kan de adviseur je meer over vertellen. Regel je zelf een hypotheek bij een hypotheekverstrekker, zoals een bank? Dan kun je ook aangeven dat je graag een hypotheek met NHG wilt afsluiten. Vrijwel iedere hypotheekverstrekker biedt deze optie aan. Wil je meer weten over de NHG en hypotheken? Lees dan ook ons artikel “Waar op letten bij het afsluiten van een hypotheek”.

Categorieën
Hypotheken Hypotheken
Recente blogartikelen
Welke E reader past bij jou?
Welke E reader past bij jou? 22-03-2024
Wat is het verschil tussen een smartwatch en een sporthorloge?
Wat is het verschil tussen een smartwatch en een sporthorloge? 21-03-2024
Lees meer blogs