Wat is een duurzame keuken?

Wat is een duurzame keuken?

Duurzaamheid is misschien wel hét woord van de afgelopen jaren. We willen graag duurzaam leven, wat goed is voor zowel het milieu als voor jezelf. We zoeken dan ook continu naar oplossingen waarmee we het huis kunnen verduurzamen. De keuken is hier geen uitzondering op, maar wat een duurzame keuken en hoe stel je er een samen? In onze blog vertellen we er meer over.

Kies voor duurzame materialen

Om een duurzame keuken samen te stellen, kies je doorgaans voor duurzame materialen. Maar wat zijn duurzame materialen? Duurzame materialen zijn materialen die zowel een lange tijd meegaan als die op een milieuvriendelijke manier zijn vervaardigd. Denk dan aan houtsoorten met het FSC-certificaat en kies voor natuurlijke producten, zoals natuursteen en andere materialen die op een ecologisch verantwoorde manier zijn vervaardigd.

Tijdloos ontwerp

Om ervoor te zorgen dat je keuken lang meegaat, is het slim om te kiezen voor een tijdloos ontwerp waar je niet snel op uitgekeken raakt. Het tijdloze ontwerp in combinatie met de duurzame materialen die je hebt gekozen, zorgt ervoor dat je voor een lange tijd van je keuken kunt genieten en dat je dus niet over een aantal jaren weer een nieuwe keuken hoeft te kopen. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook beter voor de knip.

Energiezuinige apparaten

Energiezuinige apparaten zorgen er ook voor dat je een duurzame keuken kunt samenstellen. De apparaten zijn op zich niet van duurzame materialen gemaakt, maar door het lage energieverbruik is er minder energie nodig en wordt er dus ook minder CO² uitgestoten. Met ook nog eens als groot voordeel dat je dus minder geld kwijt bent aan je energierekening. Energiezuinige apparaten zijn dus een mooie duurzame oplossing die goed zijn voor zowel het milieu als je portemonnee.

Energiezuinige apparaten zijn overigens eenvoudig te herkennen aan het energielabel. Apparaten, zoals de vaatwasser, koelkast, magnetron en oven, zijn energiezuinig als ze het energielabel B, A of zelfs A++ hebben.

Waterbesparende oplossingen in je duurzame keuken

Waterverspilling zorgt er ook voor dat je niet heel milieubewust bezig bent en daarom is het belangrijk om te kiezen voor waterbesparende oplossingen, zoals een kokende waterkraan. Waarmee je efficiënt koud, warm en zelfs bruisend water kunt tappen, zonder dat je met plastic flessen hoeft te slepen en onnodig veel water hoeft te verspillen. Je hebt ook geen aanvullende apparaten, zoals een waterkoker nodig, wat er weer voor zorgt dat je ook minder energie verbruikt.

LED verlichting in een duurzame keuken

LED verlichting is ook een goede oplossing voor een duurzame keuken. Met LED verlichting heb je meer mogelijkheden om voor een goede verlichting te zorgen en om sfeer te creëren als je dat nodig hebt, terwijl de levensduur van LED lampen meer dan 30 jaar zijn en ze verbruiken ook nog eens veel minder stroom dan bijvoorbeeld gloeilampen, halogeen en spaarlampen. Kies voor slimme LED lampen en combineer ze bijvoorbeeld met bewegingssensoren of stel via de app tijdschema’s in als je nog meer geld op je verlichting wilt besparen.

Wil je weten waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe keuken? Lees dan ook ons artikel

Categorieën
Wonen Wonen
Recente blogartikelen
Wat zijn de beste soundbars?
Wat zijn de beste soundbars? 24-04-2024
Wat is Dolby Atmos en Dolby Vision?
Wat is Dolby Atmos en Dolby Vision? 23-04-2024
Lees meer blogs