Wat is een 8K televisie?

Wat is een 8K televisie?

Full HD, HD Ready, Ultra HD en 4K zijn termen die je voorbij ziet komen als je op zoek bent naar een nieuwe televisie. In ons artikel ‘Televisie kopen? Hier moet je op letten’ hebben we het een ander verteld over wat de termen inhouden, maar we hebben het nog niet gehad over 8K. Een opkomend fenomeen en er komen steeds meer 8K televisies op de markt. Maar wat is een 8K televisie en nog belangrijker, is het de moeite waard om nu al te investeren in een 8K televisie?

Tot 4 keer gedetailleerder dan Ultra HD 4K

Een 8K televisie is tot 4 keer scherper en gedetailleerder dan een Ultra HD 4K televisie. Een 8K televisie heeft een hogere resolutie en meer beeldpunten, waardoor dus ook echt ieder detail op het scherm goed zichtbaar is. Desalniettemin zit er een ‘maar’ aan het verhaal, want om die details met het blote oog te kunnen waarnemen, heb je een groter scherm nodig. Op televisies met een beeldschermformaat tot 65 inch zijn deze extra details nauwelijks te zien. In dat opzicht zou je dus kunnen stellen dat de investering in een 8K televisie alleen interessant is als je een televisie koopt met een scherm dat groter is dan 65 inch.

Bronmateriaal in 8K

Om optimaal van je gloednieuwe 8K televisie te kunnen genieten, heb je ook bronmateriaal nodig, wat in 8K te zien is. Helaas staat 8K nog in de kinderschoenen, wat dus ook betekent dat er nauwelijks bronmateriaal in een 8K resolutie te vinden is. In dat opzicht heb je dus niet veel aan een 8K televisie, maar het zal ook niet lang meer duren voordat bijvoorbeeld aanbieders van interactieve televisie en streamingdiensten, zoals Netflix en Disney+, programma’s, series en films in 8K beschikbaar stellen. Als je dus nu investeert in een 8K televisie, investeer je dus ook alvast een beetje in de toekomst.

Overigens heb je nog steeds profijt van een 8K televisie. Ook als je er content in een lagere resolutie op kijkt en dat heeft vooral te maken met het feit dat de fabrikanten van televisies investeren in technieken, waarmee de beeldkwaliteit, de details en scherpte kan worden verhoogd. Dit wordt ook wel upscaling genoemd en als je een 8K televisie koopt, is de kans groot dat het product ook kan upscalen. Waardoor dus de films, series en programma’s die je nu kijkt ook gedetailleerder en scherper ogen dan wanneer je ze op een 4K televisie kijkt.

Games in 8K

Naast de aanbieders van interactieve tv en de streamingdiensten, zullen ook de gameontwikkelaars al druk bezig zijn met 8K beeldresolutie. Consoles, zoals de PlayStation 5, hebben al de mogelijkheden om 8K af te spelen en het wordt zelfs de standaard als er een nieuw model op de markt verschijnt. Ook de games zullen dan in 8K te spelen zijn en dan is het natuurlijk meer dan wenselijk dat je ook over de juiste tv beschikt om die games in 8K te kunnen spelen. Op dat vlak is dus een investering in een 8K televisie helemaal geen overbodige luxe.

Categorieën
Elektronica Elektronica
Recente blogartikelen
Wat zijn hybride horloges?
Wat zijn hybride horloges? 12-04-2024
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv?
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv? 11-04-2024
Lees meer blogs