Wat is Dolby Atmos en Dolby Vision?

Wat is Dolby Atmos en Dolby Vision?

Als je een soundbar wil kopen, moet je rekening houden met de formaten die het product ondersteunt. Beeld en geluid worden op een bepaalde manier met de soundbar gedeeld, zodat je ook van de beste weergave kunt genieten. De belangrijkste formaten zijn Dolby Vision en Dolby Atmos, die ook door veel streamingdiensten, zoals Prime Video, Netflix en Disney+, worden gebruikt. Maar wat is Dolby Atmos en Dolby Vision? In deze blog vertellen we er meer over.

Thuisbioscoop

Dolby Vision en Dolby Atmos zijn twee standaarden die door het bedrijf Dolby zijn ontwikkeld. Het zijn geen losse technieken, want ze versterken elkaar. Dolby Vision heeft betrekking op de beste beeldervaring, terwijl Dolby Atmos voor een meeslepend geluid zorgt. Door de combinatie ervaar je films en series veel intenser. Moderne bioscopen zijn Dolby Vision en Dolby Atmos gecertificeerd en dat merk je ook als je er zit. Je wordt meer dan eens uit je stoel geblazen.

De techniek is thuis ook verkrijgbaar. Deze technieken zijn op de meeste Blu-ray Discs en 4K Ultra HD Blu-ray Discs te vinden, maar ook streamingdiensten, zoals Netflix en Disney+, maken hier veel gebruik van. Alles met het oog op de gebruiker en om die de mooiste ervaring te kunnen geven. Om hiervan te genieten heb je wel de juiste apparaten nodig, zoals een soundbar die deze beeld- en geluidsformaten ondersteunt.

Apparaten die Dolby Vision en Dolby Atmos ondersteunen

Niet alleen de soundbar, maar ook de televisie moet Dolby Vision en Dolby Atmos ondersteunen om van het beste beeld en geluid te kunnen genieten. De meeste moderne televisies en vooral de tv’s in een hogere prijsklasse, ondersteunen deze formaten. Daar hoef je je geen zorgen over te maken, maar opletten kan geen kwaad. Je wilt immers niet een fors bedrag investeren om tot de ontdekking te komen dat je niet van het beste beeld en geluid kunt genieten.

Als je nog fysieke discs gebruikt, zoals Blu-ray Discs en 4K Ultra HD Blu-ray Discs, moet je ook een Blu-ray disc speler hebben die het ondersteunt. Alleen dan kun je ervan genieten. Moderne spelcomputers, zoals de PlayStation 5 en Xbox Series X, kunnen 4K Ultra HD Blu-ray Discs afspelen en ondersteunen ook Dolby Vision en Dolby Atmos.

De juiste kabel en aansluitingen gebruiken

Als alle apparaten Dolby Vision en Dolby Atmos ondersteunen, is er nog een ding waar je rekening mee moet houden. De juiste bekabeling en aansluitingen gebruiken zijn van net zo veel belang als dat de apparaten de beeld- en audioformaten ondersteunen. Alleen een moderne High-Speed HDMI-kabel en speciale aansluitingen op de televisie zorgen ervoor dat het benodigde signaal goed wordt doorgegeven om van Dolby Vision en Dolby Atmos te kunnen genieten. Beknibbel dus niet op de kosten en investeer in een goede HDMI-kabel.

Wat als Dolby Vision en Dolby Atmos niet wordt ondersteund?

Maak je geen zorgen, want als je apparaten hebt die Dolby Vision en Dolby Atmos niet ondersteunen of de verkeerde kabel gebruikt, kun je nog steeds genieten van een mooi beeld en geluid. Maar dan wel in een iets lagere kwaliteit dan Dolby Vision en Dolby Atmos. Dat is natuurlijk geen ramp, maar als je een echte filmliefhebber of bingewatcher bent, is het wel slim om in apparaten te investeren die deze geavanceerde technieken ondersteunen.

Wil je meer weten over soundbars? Lees dan ook ons artikel.

Categorieën
Elektronica Elektronica
Recente blogartikelen
Wat is het verschil tussen een boxershort en een hipster?
Wat is het verschil tussen een boxershort en een hipster? 08-05-2024
Wat zijn de beste hogedrukreinigers?
Wat zijn de beste hogedrukreinigers? 07-05-2024
Lees meer blogs