Wat is de energietoeslag en hoe vraag je het aan?

Wat is de energietoeslag en hoe vraag je het aan?

Je hebt vast en zeker wel iets gehoord of gelezen over de energietoeslag. Vanuit de overheid is besloten dat de gemeenten in Nederland een eenmalige energietoeslag van € 800,- per huishouden mag uitkeren om de torenhoge energieprijzen enigszins te compenseren. Door de stijgende kosten komen veel huishoudens in de financiële problemen en de overheid wil dat met deze regeling voorkomen. De grote vraag is natuurlijk wanneer je recht hebt op een energietoeslag en hoe je deze aanvraagt. In onze blog geven wij de antwoorden op de belangrijkste vragen.

De energietoeslag is niet voor iedereen

We vallen gelijk met de deur in huis, want de energietoeslag is niet voor iedereen. Je moet een maximum inkomen van 120% van het sociaal minimum hebben. Daarnaast krijg je automatisch de energietoeslag wanneer je een bijstandsuitkering, IOAW-, IOAZ- of Bbz-uitkering hebt. In dat geval hoef je de toeslag ook niet aan te vragen. Huishoudens die recht hebben op de energietoeslag krijgen een brief thuisgestuurd. Met meer informatie over de toeslag en hoe deze aangevraagd moet worden.

Hoeveel is 120% van het sociaal minimum?

Nu wil je natuurlijk weten wat 120% van het sociaal minimum is zodat je kunt kijken of je in aanmerking komt voor de energietoeslag. Op de website van de Rijksoverheid vind je een handige tabel die je kunt raadplegen.

Je hebt geen brief ontvangen? Geen paniek!

Als je nog geen brief hebt ontvangen, maar wel aan de voorwaarden voldoet om in aanmerking te komen voor de energietoeslag, is het slim om even af te wachten of om de gemeente te bellen. Veel gemeenten hebben al de eerste € 200,- naar huishoudens overgemaakt en hen per brief geïnformeerd over het verdere vervolg en de tweede storting van € 600,-. Die naar verwachting rond juni gaat plaatsvinden. 

De kans is aanwezig dat je nog niets hebt ontvangen, hebt gehoord en ook geen informatie krijgt wanneer je de gemeente belt. Dit heeft te maken met de enorme drukte en de onderbezetting op veel gemeentehuizen. Hierdoor lopen een aantal gemeenten achter met de werkzaamheden. In dit geval zul je dus geduld moeten hebben.

Waarom je niet de volledige € 800,- krijgt

Veel huishoudens hebben al geld ontvangen en zijn per brief geïnformeerd over de verdere aanpak van de verdeling van de energie toeslagen. Een aantal gemeenten hebben ervoor gekozen om de doelgroep van rechthebbenden kleiner te maken of om huishoudens minder geld te geven. De gemeenten zijn namelijk bang dat het beschikbaar gestelde budget vanuit de overheid niet voldoende is om iedereen die recht heeft op de energietoeslag te kunnen voorzien. 

Wat is het effect van de energietoeslag?

De energietoeslag is in het leven geroepen om mensen met een uitkering of een minimuminkomen de helpende hand toe te reiken. Derhalve krijgen mensen die modaal of bovenmodaal verdienen geen energietoeslag. Deze doelgroep kan natuurlijk wel kijken naar mogelijkheden om te besparen op het energiecontract. In ons artikel "Waar moet je op letten bij het vergelijken van energieprijzen" geven wij een aantal handige tips en trucs. De energietoeslag is ook een eenmalige uitkering en het heeft ook geen effect op lopende uitkeringen en toeslagen. Je wordt dus niet gekort op uitkeringen, zorg- en huurtoeslagen en de kinderbijslag. 

 

 

Recente blogartikelen
Het verschil tussen een mobiele airco en een split airco
Het verschil tussen een mobiele airco en een split airco 10-06-2024
Wat zijn de voordelen van een last minute vakantie?
Wat zijn de voordelen van een last minute vakantie? 07-06-2024
Lees meer blogs