Het huis isoleren is een goede keuze als je van een aangenaam binnenklimaat wilt genieten, op de energierekening wilt besparen en wilt bijdragen aan een beter milieu. Door het isoleren van een woning kan de warmte niet meer ontsnappen, waardoor je dus ook minder hoeft te stoken. Dat scheelt in de portemonnee, terwijl je dus ook minder afhankelijk wordt van fossiele brandstoffen en helpt bij het verminderen van CO²-uitstoot. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor bodemisolatie, maar wat is het en wanneer kies je hiervoor?
Wat is bodemisolatie?
Bodemisolatie is feitelijk het isoleren van de bodem van je woning. Of liever gezegd van het oppervlak waar je woning op staat. Het isolatiemateriaal wordt aangebracht op de bodem van een kruipruimte en dat zorgt ervoor dat de kou en het vocht niet meer in het huis kunnen trekken. Met als resultaat meer warmte en lagere stookkosten.
Welk isolatiemateriaal voor bodemisolatie?
Bodemisolatie wordt vaak gedaan met behulp van PUR, isolatie chips of EPS parels. Deze isolatiematerialen hebben allemaal hun voor- en nadelen, maar wel een hogere isolatiewaarde, waarmee een bodem ook goed geïsoleerd kan worden. Toch ben je er nog niet als je voor het juiste isolatiemateriaal kiest, want bij bodemisolatie kun je te maken krijgen met koudebruggen en vochtproblemen als bijvoorbeeld de ventilatie niet op orde is.
Ventilatie laten aanbrengen
Daarom worden er gaten in de muur geboord, zodat de ventilatie op orde komt. In extremis wordt vaak ook geadviseerd om een goed ventilatiesysteem aan te brengen, wat uiteindelijk voor bijkomstige kosten zorgt. Op zich is dat geen probleem als het ook voldoende oplevert, maar het is ook een feit dat bodemisolatie vaak lang niet zo effectief is als bijvoorbeeld vloerisolatie.
Wanneer kies je voor bodemisolatie?
Bodemisolatie is vooral goed om te voorkomen dat kou en vocht naar de vloer trekken en bijvoorbeeld invloed hebben op de vloerisolatie die is aangebracht. Ook een muffe geur in huis kan worden voorkomen wanneer je voor deze oplossing kiest. Het advies is dus om altijd voor een combinatie van vloer- en bodemisolatie te kiezen.
In andere situaties is bodemisolatie nog het laatste redmiddel om toch enigszins de vloer te isoleren. Als vloerisolatie echt niet mogelijk is, is bodemisolatie een goed alternatief. Ondanks dat bodemisolatie minder effectief is en dus ook minder comfort en profijt oplevert.
Hoe wordt bodemisolatie aangebracht?
Bodemisolatie kan op verschillende manieren worden aangebracht. De meest voor de hand liggende oplossing is om de bodem vanuit de kruipruimte te isoleren, maar je hebt hier wel een toegankelijke kruipruimte van minimaal 50 centimeter hoog voor nodig. Het alternatief is dat het isolatiemateriaal van buitenaf op de bodem van de kruipruimte wordt gespoten of geblazen.
Dit project vraagt om wat expertise en is dus niet eenvoudig zelf te doen. Je hebt hier de hulp van een erkende installateur in bodemisolatie voor nodig. De installateur heeft niet alleen meer kennis van hoe het isolatiemateriaal deskundig moet worden aangebracht, maar heeft ook de kennis om de bouwtekening te lezen, zodat die precies weet waar het isolatiemateriaal moet komen. Het is dus ook van belang dat je in het bezit bent van bouwtekeningen of blauwdrukken, zodat de installateur de klus voor je kan uitvoeren.