Wat heb je nodig voor een thuisbioscoop? Handige tips en trucs

Wat heb je nodig voor een thuisbioscoop? Handige tips en trucs

Het is de droom van iedere filmliefhebber; een eigen thuisbioscoop! Steeds meer mensen kiezen er dan ook voor om een extra kamer, zolder of kelder om te toveren in een plekje waar ze lekker kunnen zitten en kunnen genieten van een goede film of serie. Heb jij ook plannen om een thuisbioscoop te bouwen, maar heb je nog geen idee over hoe je dit aanpakt? In onze blog geven wij een aantal handige tips en trucs!

Wat heb je allemaal nodig?

Laten we eerst eens opsommen wat je allemaal nodig hebt. Allereerst is het belangrijk om de kamer goed te isoleren zodat je gezinsleden en buren geen last hebben van het harde geluid en je hebt ook een heerlijke loungebank of stoel nodig waar je lekker op kunt zitten of liggen. Daarnaast heb je ook beeld en geluid nodig. Dus je hebt isolatiemateriaal en eventueel gipsplaten nodig, een beamer met projectiescherm of een tv, een surround set en een bankstel of stoelen. 

Ga je voor de beamer of een televisie?

Je staat voor een lastige keuze, want kies je voor een beamer met een projectiescherm of voor een mooie en moderne televisie? De grootte van de ruimte speelt een belangrijke rol, want het is afhankelijk van de afstand van het zitgedeelte tot aan het scherm dat bepaald hoe groot het scherm of de televisie maximaal mag zijn. We hebben de maten voor je op een rijtje gezet;

  • Afstand 2 meter, scherm met een beelddiagonaal van maximaal 43”
  • Afstand 2,5 tot 3 meter, scherm met een beelddiagonaal van maximaal 55”
  • Afstand 3,5 tot 4 meter, scherm met beelddiagonaal van maximaal 65”
  • Afstand van 4,5 meter of meer, scherm met beelddiagonaal van 55” of groter

Met betrekking tot de beamer met scherm of een televisie kunnen we een aantal tips geven. In kleinere ruimtes is de keuze voor een televisie de betere, omdat de afstand tot aan het zitgedeelte niet heel groot is. In de basis zijn televisies ook qua beeld scherper en hoef je geen rekening te houden met afstanden van de beamer tot aan het projectiescherm. Vooral in kleinere ruimtes heb je beamers nodig die je goed kunt verstellen en eventueel kunt aanpassen. Deze beamers zijn in de regel ook een stuk prijziger dan de projectoren die deze functies niet hebben. Een ander bijkomstig nadeel is dat je bij veel beamers na een bepaald aantal branduren de lampen moet vervangen. Wil je toch een beamer? Kijk dan welke opties er zijn bij een specialist zoals Beamerexpert.nl.

De aankleding

Als je eenmaal je apparatuur hebt gekozen kun je gaan klussen. Een voordeel is dat je weet welke apparaten je wilt aansluiten en je kunt dus gelijk kabels wegwerken in gootjes en of in muren als je meer tijd en moeite erin wilt steken. Wat betreft de kleuren heb je vrij spel, want je moet immers een ruimte creëren waar jij jezelf prettig in voelt. Wij adviseren wel om voor tapijt te kiezen, omdat tapijt geluid absorbeert en ook dempt. Dat komt de kwaliteit van het surround geluid ten goede. Wanneer alles klaar is en de apparaten eenmaal staan, kun je een thuisbioscoop gezellig aankleden. Met vloerkleden, ingelijste posters aan de muur en met het monteren van zweefplanken waar je filmmemorabilia op kunt plaatsen. Slimme lampen zijn ook goede keuzes zodat je de kamer kunt verlichten als het nodig is en om meer sfeer aan te brengen. 

Categorieën
Elektronica Elektronica
Recente blogartikelen
Wat te doen na een ongeval: Stappenplan voor slachtoffers
Wat te doen na een ongeval: Stappenplan voor slachtoffers 15-11-2024
Hoe een ads specialist jouw bedrijf naar nieuwe hoogten kan brengen
Hoe een ads specialist jouw bedrijf naar nieuwe hoogten kan brengen 05-11-2024
Lees meer blogs