Wat doet een rechtsbijstandverzekering?

Wat doet een rechtsbijstandverzekering?

In ons artikel “Welke verzekeringen zijn niet verplicht, maar heb je wel nodig?”, hebben we iets verteld over de rechtsbijstandverzekering. Een handige en relatief goedkope verzekering waar je gebruik van kunt maken als je een juridisch geschil hebt. Maar dat is niet het enige voordeel wat je hebt als je een rechtsbijstandverzekering afsluit. Daarom vertellen we in onze blog wat een rechtsbijstandverzekering doet.

Het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering is goed voor je gemoedsrust

Het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering is slim als je meer rust wilt hebben. Niemand zit te wachten op een juridisch geschil met bijvoorbeeld de buren, een werkgever of met een webshop. Mocht je in een juridisch conflict verwikkeld raken, kom je normaliter voor torenhoge kosten te staan, omdat je een advocaat nodig hebt. Daarnaast is het ook nog maar de vraag of je de zaak wint. Als je wint heb je het voordeel dat je nauwelijks geld kwijt bent, maar je hebt het wel op voorhand moeten bekostigen. Bij verlies draai je ook nog eens voor de juridische kosten van de tegenpartij op. Met een verzekering loop je geen risico meer.

Juridisch advies

Een andere reden heeft te maken met het feit dat je soms advies nodig hebt. Bijvoorbeeld als je werkgever je een voorstel doet om het bedrijf te verlaten of als je een nieuwe arbeidsovereenkomst krijgt voorgeschoteld. De overeenkomsten bevatten vaak moeilijke termen en vakjargon waar de doorsnee Nederlander geen kaas van heeft gegeten. Je hebt dus een advocaat nodig om de overeenkomst door te nemen en om de belangrijke punten te vertalen naar begrijpbaar Nederlands, zodat je ook weet waarvoor je eventueel tekent. De adviseur kan je ook advies geven of het bijvoorbeeld wel slim is om de overeenkomst te tekenen of een voorstel te accepteren.

Beschikking over een mediator

Juridisch advies houdt ook in dat je geadviseerd kan worden over eventuele stappen die je kunt nemen. Bijvoorbeeld wanneer je een geschil hebt met de woningcorporatie of een verhuurder of als je met een werkgever in conflict raakt. Een juridisch adviseur kan aangeven wat je volgens de wet kunt doen en welke stappen je kunt of zelfs moet volgen voordat het überhaupt tot een rechtszaak komt. Ook bij geschillen door ongevallen kan een adviseur vaak vertellen welke opties je hebt en hoe je de zaak moet aanvliegen. De advocaat kan zelfs als mediator handelen, zodat je niet zelf direct in contact staat met de tegenpartij.

Nadeel van een rechtsbijstandverzekering

Er kleven ook een nadeel aan de rechtsbijstandverzekering. Wanneer je bijvoorbeeld zelf een advocaat in de arm neemt, betaal je hem een dusdanig bedrag dat je eigenlijk ook altijd op hem of haar kan terugvallen. Zelfs buiten kantooruren. Bij een rechtsbijstandverzekering, of liever gezegd de verzekeringsmaatschappij waar je de verzekering hebt afgesloten, ben je meer aan het schema van de adviseurs en de kantooruren waarin ze werken overgeleverd. Ze staan dus niet altijd paraat om je vragen te beantwoorden en soms heb je geduld nodig om in het juridisch geschil stappen te kunnen zetten. Dat kan stress opleveren, maar het grote voordeel is en blijft natuurlijk wel dat je jezelf geen zorgen hoeft te maken over de financiën.

Recente blogartikelen
Wat te doen na een ongeval: Stappenplan voor slachtoffers
Wat te doen na een ongeval: Stappenplan voor slachtoffers 15-11-2024
Hoe een ads specialist jouw bedrijf naar nieuwe hoogten kan brengen
Hoe een ads specialist jouw bedrijf naar nieuwe hoogten kan brengen 05-11-2024
Lees meer blogs