Wanneer energie afsluiten voor jouw nieuwe woning?

Wanneer energie afsluiten voor jouw nieuwe woning?

Je hebt een nieuwe woning gekocht of gehuurd en je gaat binnenkort verhuizen. Een drukke, leuke en ook stressvolle periode waarin het één en het ander erbij in kan schieten. Zoals bijvoorbeeld het afsluiten van een energiecontract. Het is belangrijk om je contract op tijd op te zeggen, een nieuwe contract afsluiten of om een verhuizing aan de energiemaatschappij door te geven. In onze blog vertellen we wanneer je het beste energie voor jouw nieuwe woning kunt afsluiten.

Heb je een vast of variabel contract?

Het eerste dat je kunt controleren is of je nu gebruikmaakt van een vast of variabel energiecontract. Met een vast contract heb je een opzegtermijn van één maand en kun je overstappen naar een andere energiemaatschappij. Als je een variabel contract hebt ligt het contract voor minimaal 1 en maximaal 2 jaar vast. Je kunt dan niet zo eenvoudig overstappen en wanneer je het wel doet moet je vaak een opzegvergoeding betalen. In het laatste geval is het slimmer om alleen een verhuizing door te geven.

Verhuizing doorgeven

Is overstappen niet nodig of je zit vast aan een variabel contract? Dan is het slim om op tijd de verhuizing door te geven. Als startdatum geef je de datum van de sleuteloverdracht door. Vanaf dat moment begint de energiemaatschappij met leveren op het nieuwe adres. Doe dit minimaal 2 weken van te voren, want de aanbieder heeft wel even de tijd nodig om alle wijzigingen goed te verwerken en te registreren. 

Nieuw contract afsluiten

Wil je een nieuw contract afsluiten? Doe dit dan ook minimaal 2 weken voordat je gaat verhuizen. Om dezelfde redenen dan wanneer je alleen een verhuizing doorgeeft. Waar je ook op moet letten is of je overstapt naar een variabel of vast contract met variabele of vaste tarieven en welke voorwaarden er gelden. In ons artikel “Waar moet je op letten bij het vergelijken van energieprijzen” vertellen we meer over waar je op moet letten als je een contract wilt afsluiten en hoe je een zo interessant en voordelig mogelijk energiecontract kunt afsluiten.

In welke periode ga je verhuizen?

Je hebt natuurlijk weinig tot geen invloed wanneer je gaat verhuizen, maar houdt er wel rekening mee dat je extra kosten maakt als je in het eerste kwartaal gaat verhuizen. In dit kwartaal maken de energiemaatschappijen vaak de balans op voor het stroomverbruik van dat jaar daarvoor. Hier trekken zij de voorschotten van af en dan blijft er een bedrag over dat betaald moet worden. Of met geluk krijg je geld terug. In de eerste maanden heb je nog nauwelijks voorschotten betaalt en valt er dus weinig te verrekenen. Met dus de kans op een hogere jaarrekening.

Houdt rekening met de eindrekening

Je hebt altijd te maken met de zogenaamde eindrekening als je gaat verhuizen. Ook als je het contract meeneemt naar de nieuwe woning. De eindrekening wordt opgesteld tot de einddatum van waar je verblijft en verrekend met de reeds betaalde voorschotten. Dan blijft er een bedrag over dat betaald moet worden. Bovenop het voorschot dat je voor het nieuwe adres moet betalen.

Recente blogartikelen
Wat zijn hybride horloges?
Wat zijn hybride horloges? 12-04-2024
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv?
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv? 11-04-2024
Lees meer blogs