Wanneer beleggen in goud?

Wanneer beleggen in goud?

Je wilt gaan beleggen, maar je vindt het toch wel erg spannend om de effectenbeurs op te gaan. En helemaal als je er geen kaas van hebt gegeten. Nu kun je wel een financieel adviseur en een vermogensbeheerder inschakelen om toch met jouw (spaar)geld aan de slag te gaan, maar er zijn nog meer methoden om je vermogen te laten groeien. Denk dan bijvoorbeeld aan het beleggen in goud. Maar hoe en wanneer doe je dat? In onze blog geven wij de antwoorden!

Wat is goud?

Wat bedoelen we precies met goud in de context beleggen in goud. Heel simpel, beleggen in het edelmetaal dat al jaar en dag voor verschillende doeleinden wordt gebruikt. Denk aan het maken van sieraden, munten en goud wordt tegenwoordig zelfs gebruikt voor componenten in bijvoorbeeld vliegtuigen. We hebben het dus echt over goud! Goud is ook een redelijk waardevast edelmetaal waarvan de waarde dus niet snel fluctueert. En in de regel wordt goud alsmaar duurder en dus ook winstgevender als je erin investeert.

Beleggen in goud

Beleggen in goud kan op verschillende manieren en zelfs als je een fondsen pakket of voor een index kiest, investeer je gedeeltelijk in goud. Er wordt namelijk ook gehandeld in aandelen van goudmijnen die het materiaal delven of op een andere manier met goud te maken hebben. Deze bedrijven presteren stabiel en zijn over het algemeen winstgevend. Dus deze zogenaamde “zekerheidjes” zijn prima aandelen om geld op in te zetten. Al moet je er wel rekening mee houden dat het alleen lucratief is als je voor een langere periode het geld in aandelen in goud belegt.

Fysiek goud kopen

Er is nog een andere methode en dat is simpelweg goud kopen! Nee, dan hebben we het niet over gouden ringen, armbandjes en hangers die je bij de juwelier oppikt ondanks dat deze sieraden ook na verloop van tijd meer geld waard worden. Maar de echte klappers kun je natuurlijk maken als we het over echt en een behoorlijke hoeveelheid goud hebben. Fysiek goud koop je doorgaans bij een goudsmid en komen in verschillende vormen. Het is belangrijk om te letten op hoeveel karaat het goud is en hoeveel gram het weegt. Doorgaans investeer je in plakken, staven of munten die van goud zijn gemaakt.

Er kleeft wel een flink nadeel aan fysiek goud kopen en dat heeft te maken met de opslag. Want waar laat je die plakkaten, staven en munten? Je moet ze veilig opbergen en je moet er zeker niet mee te koop lopen dat je flink in goud geïnvesteerd hebt. Anders loop je onnodig veel risico. Je hebt bijvoorbeeld een goede en vrijwel onzichtbare kluis nodig en dat brengt kosten met zich mee. Je zou eventueel ook bij een bank een kluis kunnen huren, maar ook hier zijn aanzienlijke kosten aan verbonden. Daar moet je dus wel rekening mee houden als je fysiek goud koopt.

Een investering van de lange adem

Goud is enorm interessant en het is ook niet zo vreemd dat steeds meer mensen kiezen voor een investering in het edelmetaal. Ook gezien het feit dat bijvoorbeeld een hoge inflatie weinig invloed zal hebben op je vermogen. De nadelen zijn natuurlijk dat je geld hierin vast zit en dat je alleen weer geld kan gebruiken als je het goud verkoopt. Daarnaast fluctueren de waardes niet zodanig dat je in een korte termijn geld kunt verdienen. Je moet echt denken aan aan jarenplan als je wilt beleggen in goud. Wil je meer weten over beleggen? Lees dan ook ons artikel "Beleggen; wat moet je weten?".

Recente blogartikelen
Zo maak je je tuin geschikt voor elk seizoen met een overkapping
Zo maak je je tuin geschikt voor elk seizoen met een overkapping 25-11-2024
Wat te doen na een ongeval: Stappenplan voor slachtoffers
Wat te doen na een ongeval: Stappenplan voor slachtoffers 15-11-2024
Lees meer blogs