Waarom gaat de hypotheek rente omhoog?

Waarom gaat de hypotheek rente omhoog?

De hypotheek rente stijgt op dit moment enorm hard en dat heeft alles te maken met de onzekerheden in de financiële markt. Dit is enerzijds te wijten aan de hoge inflatie en ook de oorlog in Oekraïne speelt een rol in de onzekerheid in de kapitaalmarkt. Banken ontkomen er dus niet aan om de hypotheekrente te verhogen en dat heeft ook gevolgen voor huiseigenaren en mensen die nu een huis of een pand willen kopen. In onze blog vertellen we meer over de verhoging van de hypotheek rente, welke gevolgen dat voor je heeft en wat je kunt doen.

Huis kopen

Je wilt een huis kopen, maar de torenhoge hypotheekrente zorgt ervoor dat je veel minder geld kunt lenen. Hoe werkt dat? Eigenlijk is het heel simpel. Bij het afsluiten van een hypotheek wordt het maximale leenbedrag gebaseerd op je inkomen en leefsituatie en met een goed gecalculeerde berekening door bijvoorbeeld een hypotheekadviseur kunnen de maandlasten inzichtelijk worden gemaakt. De maandlasten bestaat uit een hypotheek dat je voor een deel aflost en een deel van het bedrag is de rente die je moet betalen. Omdat de hypotheekrente stijgt kun je dus met hetzelfde inkomen veel minder geld lenen dan voorheen.

Ik heb al een huis, wat gaat er gebeuren?

Je hebt al een huis gekocht, je lost de hypotheek al af en je betaalt ook maandelijks de rente. Wanneer je een hypotheek hebt afgesloten had je de keuze om te kiezen voor een vaste rente of een variabele rente. Dit principe werkt eigenlijk heel simpel. Bij een variabele rente beweeg je met de markt mee en wanneer de hypotheekrente stijgt merk je dat ook direct in je maandlasten. Wanneer de rente vaststaat blijft de rente gelijk en dat kan in je voor- of nadeel werken. Bij een daling profiteer je niet mee van de goedkopere tarieven en bij een stijging kun je juist profiteren van de lage rente die je al hebt. Het nadeel is dat aan het einde van de periode het verschil tussen je actuele rente en de nieuwe rente fors is en dat je per maand veel meer moet gaan betalen.

Wat kun je doen?

Om te voorkomen dat je in de toekomst in één keer fors meer moet gaan betalen kun je nu al actie ondernemen door bijvoorbeeld de vaste renteperiode eerder te verlengen dan gepland. Dit wordt ook wel rentemiddeling genoemd. De hypotheekverstrekker neemt dan een gemiddeld van je oude rente en de nieuwe hypotheekrente. Dat kan voordelig uitpakken, maar je kunt ook meer geld kwijt zijn. Dus het is belangrijk dat je ook advies inwint bij een financieel adviseur of een hypotheekadviseur. Daarnaast moet je jezelf ervan bewust zijn dat niet iedere hypotheekverstrekker deze optie biedt.

Hypotheek oversluiten

Een andere optie om met de stijging van de hypotheekrente om te gaan is om de hypotheek over te sluiten. Dan krijg je ook direct de actuele hypotheekrente, maar de vraag is of dit ook echt iets oplevert. Vaak betaal je een boete voor het oversluiten van een hypotheek en je moet jezelf ook realiseren dat je de actuele hypotheekrente betaalt. Ligt deze lager dan het tarief dan je hebt? Dan is het misschien de moeite waard, maar logischerwijs is het minder interessant wanneer je huidige hypotheekrente lager is dan de actuele hypotheekrente. Wil je meer weten over hypotheken? Lees dan ook ons artikel “Waar op letten bij het afsluiten van een hypotheek”.

Categorieën
Hypotheken Hypotheken
Recente blogartikelen
Wat te doen na een ongeval: Stappenplan voor slachtoffers
Wat te doen na een ongeval: Stappenplan voor slachtoffers 15-11-2024
Hoe een ads specialist jouw bedrijf naar nieuwe hoogten kan brengen
Hoe een ads specialist jouw bedrijf naar nieuwe hoogten kan brengen 05-11-2024
Lees meer blogs