Waar moet je op letten bij het kopen van een wasmachine?

Waar moet je op letten bij het kopen van een wasmachine?

In ons artikel “Deze apparaten maken het huishouden makkelijker” hebben we een groot aantal huishoudelijke apparaten genoemd die feitelijk onmisbaar zijn om het huishouden te kunnen doen. Op een efficiënte manier welteverstaan. Een van de apparaten die we hebben besproken is de wasmachine. Die je natuurlijk nodig hebt om je was te kunnen wassen. Maar waar moet je op letten bij het kopen van een wasmachine? In onze blog geven we een aantal handige tips en trucs.

Vulgewicht van een wasmachine

Een van de belangrijkste specificaties van een wasmachine is het vulgewicht. Doorgaans hebben wasmachines een maximaal vulgewicht van tussen de 5 en 7 kilogram, maar er zijn ook machines met een vulgewicht van wel 9 kg en hoger. Het vulgewicht geeft aan hoe vol de wasmachine mag zijn en het is belangrijk dat je je aan de voorschriften houdt. Een overbelasting zorgt er namelijk voor dat je machine kapot gaat. Welk vulgewicht heb je nodig?

- 3 tot 5 kg voor huishoudens met 1 of 2 personen
- 5 tot 7 kg voor huishoudens met 2 of 4 personen
- 9 kg of hoger voor huishoudens met huishoudens van 5 personen of meer

Het aantal toeren

Een wasmachine heeft ook een aantal toeren met vaak een maximum van 1600 toeren. Er zijn ook machines met 1200 en 1400 toeren. Hoe hoger het aantal toeren, des te droger komt de was uit de wasmachine. Vaak hoeft de was dat gecentrifugeerd is op 1600 toeren slechts enkele uren aan de waslijn te drogen. Een nadeel van een hoog toerental is dat de kleding sneller beschadigd raakt en dat de wasmachine zelf ook sneller slijt. Daarom is het advies om op 1200 of 1400 toeren te centrifugeren.

Energiezuinig wassen met een wasmachine

Als je een nieuwe wasmachine koopt wil je natuurlijk wel een machine die energiezuinig is en niet onnodig veel water verspilt. Dat is namelijk beter voor de portemonnee en voor het milieu. Daarom moet je ook goed kijken naar bijvoorbeeld het energielabel en naar de specificaties die iets vertellen over het waterverbruik. Een wasmachine met een energielabel B of hoger is een stuk energiezuiniger dan machines met een ander energielabel. Wasmachines met een ecostand verbruiken ook minder water en dat is ook weer beter voor de knip en het milieu.

Ingebouwde waterstop

Een wasmachine met een ingebouwde waterstop is geen overbodige luxe. De waterstop voorkomt namelijk dat er lekkages ontstaan en dat je water verspilt. Bij een overcapaciteit aan water of een slechte wateraanvoer, zorgt de waterstop ervoor dat het water niet meer naar de wasmachine kan. Een wasmachine met een overcapaciteit aan water zorgt voor een waterballet in de ruimte waar die staat. En dat wil je natuurlijk voorkomen.

Was- en droogcombinatie

Wil je naast een wasmachine ook een droger aanschaffen? Dan is het slim om een was- en droogcombinatie te kopen. Dit zijn feitelijk 2 machines in 1 en je kunt zowel wassen als drogen. Het voordeel is dat je minder ruimte kwijt bent en dat je de was na het wassen niet hoeft over te hevelen naar een droger, maar het nadeel is weer dat je beide machines kwijt bent als 1 van de 2 kapot gaat en gerepareerd moet worden.

Recente blogartikelen
Wat te doen na een ongeval: Stappenplan voor slachtoffers
Wat te doen na een ongeval: Stappenplan voor slachtoffers 15-11-2024
Hoe een ads specialist jouw bedrijf naar nieuwe hoogten kan brengen
Hoe een ads specialist jouw bedrijf naar nieuwe hoogten kan brengen 05-11-2024
Lees meer blogs