Waar moet je op letten bij het kopen van een vaatwasser?

Waar moet je op letten bij het kopen van een vaatwasser?

In ons artikel hebben we uitgebreid besproken welke apparaten het huishouden makkelijker maken en de vaatwasser mag dan zeker niet ontbreken. De machine staat doorgaans in de keuken of het washok en is in staat om de vuile afwas te reinigen. Je hoeft dus niet meer de handjes in het sop en met afwasborstels aan de slag om je bordjes, kopjes en kommetjes weer schoon te maken. Maar waar moet je allemaal op letten als je een vaatwasser wil kopen? In onze blog geven we handige tips en trucs.

Honderden modellen te koop

Als eerste is het goed om te weten dat er wel honderden verschillende modellen te koop zijn en nu vraag je jezelf af waar de verschillen in zitten Je krijgt niet alleen te maken met vaatwassers met uiteenlopende functies, maar je hebt ook keuze uit hoe zuinig een vaatwasser is, of je een vaatwasser als vrijstaande machine of als inbouwapparaat koopt en uit tientallen merken die vaatwassers fabriceren. We kunnen alvast vertellen dat de beste merken Bosch, Siemens, Whirlpool en AEG zijn. Dit zijn gevestigde merken die ook al tientallen jaren ervaring hebben in het produceren van huishoudelijke apparaten.

Hoe energiezuinig is de vaatwasser?

Hoe weinig water en elektriciteit een vaatwasser verbruikt is af te leiden van het energielabel. Er zijn verschillende labels die met een letter aanduiden hoe zuinig een product is. Bij major domestic appliances, of liever gezegd witgoed, lopen de labels van F naar A en hoger. Een apparaat met een energielabel A, A+ of A++ is veel zuiniger dan een apparaat met een label B tot en met F. Vaak zie je ook aan de aanschafprijs hoe zuinig een machine is. Goedkopere machines hebben doorgaans ook een slechter energielabel. Ze zijn in de aanschaf dus goedkoop, maar qua verbruik weer ontzettend duur.

Uiteenlopende functies en mogelijkheden

Als je een vaatwasser koopt is het belangrijk dat je investeert in een machine die ook eenvoudig te bedienen is. Kun je bijvoorbeeld de indeling aanpassen, zodat je zowel grote als kleine vaat erin kwijt kan, is de bediening wel eenvoudig genoeg om met een paar drukken op de knop je wasprogramma te starten en heeft de machine bijvoorbeeld een binnenverlichting, zodat je goed kunt zien wat je doet wanneer je de vaatwasser aan het in- of uitruimen bent. Sommige machines hebben ook een duidelijke indicator die aangeeft hoe lang het wasprogramma duurt en er zijn bepaalde modellen die je ook met een app kunt bedienen.

Nisbreedte en geluidsniveau

De nisbreedte is ook een punt van aandacht, want op die manier kun je goed bepalen of de vaatwasser wel in je keuken past. Vooral bij inbouwvaatwassers zijn de afmetingen van belang, zodat je het product ook goed kunt inbouwen. Een ander punt van aandacht is ook het geluidsniveau. Dat wordt aangeduid in het aantal dB. Hoe hoger het aantal dB, des te luidruchtiger de vaatwasser is. Een vaatwasser met een geluidsniveau van tussen de 30 en 45 dB is acceptabel. Dan is het geluid het beste te vergelijken met dat van een stofzuiger.

Recente blogartikelen
Welke E reader past bij jou?
Welke E reader past bij jou? 22-03-2024
Wat is het verschil tussen een smartwatch en een sporthorloge?
Wat is het verschil tussen een smartwatch en een sporthorloge? 21-03-2024
Lees meer blogs