Waar komt Black Friday vandaan?

Waar komt Black Friday vandaan?

Black Friday is al jaren een begrip in de Verenigde Staten, maar deze speciale dag is ook overgewaaid naar andere werelddelen, zoals Europa. In Nederland is Black Friday inmiddels een begrip, maar de hordes mensen die staan te dringen voor de deur en die elkaar nog niet tackelen om als eerste een speciale aanbieding te scoren, blijven achterwege. Toch is het altijd een happening, maar waar komt het vandaan? Wil je overigens meer weten over Black Friday? Lees dan ook ons artikel.

De historie van Black Friday

De historie van Black Friday is niet eenduidig. Er zijn meerdere momenten in de geschiedenis aan te wijzen waarop er over een Zwarte Vrijdag (Black Friday) gesproken werd. De term kwam voor het eerst voor in het jaar 1869. In dit jaar was er in de Verenigde Staten sprake van de goud crash en kwamen veel aandelen in een vrije val terecht. Veel bedrijven gingen ook failliet. Er werd toen gesproken van een Black Friday met als betekenis dat het een gitzwarte dag was voor de financiële wereld.

In de Amerikaanse stad Philadelphia werd de term Black Friday voor het eerst gebruikt in de context van winkelende mensen die de vrijdag na Thanksgiving vrij hebben om speciale aanbiedingen te kopen. De politie van Philadelphia gebruikte de term in de jaren ‘60, waarmee de enorme verkeersdrukte op snelwegen en op de wegen rond winkelcentra werd aangeduid.

In 1981 werd er nog een theorie over de term Black Friday verzonnen. Black Friday werd namelijk officieus het startsein voor de Kerstinkopen in de Verenigde Staten en shoppers kunnen dan profiteren van kortingen die oplopen tot wel 75%. Door de vele aankopen konden winkeliers voor het eerst in de zwarte cijfers komen. Door hen werd de dag dan ook Black Friday genoemd om aan te geven dat ze winst behaalden.

Een andere officieuze theorie is dat Black Friday duidt op de hoeveelheid mensen die op straat en vooral in winkels te vinden zijn. Het ziet dan letterlijk “zwart van de mensen”. Een uitspraak om aan te geven dat het ontzettend druk is. Gezien het feit dat het op Black Friday de traditie is om te “vechten” voor je aanbiedingen, kreeg de dag een speciale naam, omdat het dus ontzettend druk is. Echter is deze theorie nooit officieel bevestigd.

Black Friday in Nederland

De afgelopen jaren heeft Black Friday ook zijn weg gevonden naar Nederland en steeds meer winkeliers doen mee met de speciale actiedagen. Echter is Black Friday in Nederland geen vaste dag, maar vaak een periode die rond oktober start en stopt in december. Ook in Nederland is deze speciale aanbiedingsperiode het startsein voor de inkopen voor Sinterklaas en Kerst.

Een ander groot verschil met de Amerikaanse Black Friday is dat de aanbiedingen in Nederland lang niet zo spectaculair zijn. In de Verenigde Staten kunnen de kortingen oplopen tot wel 75%, maar in Nederland zien we die trend niet terug. Het is ook voorgekomen dat winkeliers voor de aanbiedingsperiode de prijzen van producten ophogen om op die manier tijdens de Black Friday periode “hoge kortingen” te kunnen geven. De winkels die zich hier schuldig aan hebben gemaakt, zijn hierop aangesproken.

Categorieën
Webshops Webshops
Recente blogartikelen
Is een airco energiezuinig?
Is een airco energiezuinig? 08-07-2024
Barbecueën op gas, met houtskool of elektrisch?
Barbecueën op gas, met houtskool of elektrisch? 05-07-2024
Lees meer blogs