Waar je op moet letten bij het kopen van een DAB+ radio?

Waar je op moet letten bij het kopen van een DAB+ radio?

De ene DAB+ radio is de andere niet. Wanneer je op zoek gaat naar een mooie radio waarmee je DAB+ radiostations kunt ontvangen, kom je ook tot de ontdekking dat je enorm veel keuze hebt. Hoe maak je dan de beste keuze en welke radio’s zijn het beste? In ons artikel “De beste DAB+ radio’s van 2023” hebben we de beste modellen voor je op een rijtje gezet. In onze blog bespreken we waar je op moet letten wanneer je er eentje aanschaft.

DAB+ ondersteuning

Eigenlijk hoef je er niet meer zo streng op te letten, maar om DAB+ radiozenders te kunnen ontvangen heb je wel een exemplaar nodig dat ook DAB+ ondersteunt. DAB+ radio’s kunnen ook het verouderde DAB signaal ontvangen en decoderen, maar oudere DAB-ontvangers kunnen geen DAB+ signaal verwerken. Dus dit verdient wel de aandacht. Feitelijk hebben ook vrijwel alle DAB+ radio’s de mogelijkheid om FM-frequenties te ontvangen. Zo kun je altijd kiezen voor DAB+ zenders die ook beter klinken of voor het luisteren naar de FM-frequentie van je favoriete radiostation.

Op stroom, accu of allebei

Waar je op kunt letten is of de radio die je wil kopen aangesloten moet worden op het lichtnet of dat die op een accu werkt. De keuze die je maakt is ook een beetje afhankelijk van hoe je de radio wil gebruiken. Wil je ‘m mee kunnen nemen naar het strand of naar het zwembad of wil je meer vrijheid om de radio overal in huis te kunnen gebruiken? Dan is het zeker geen overbodige luxe om voor een exemplaar te kiezen dat op een accu of batterijen werkt. Wil je de radio meenemen naar het zwembad of het strand? Kies dan ook voor een exemplaar dat waterdicht is.

Bluetooth functionaliteiten

Luister je vaak Spotify of Deezer en wil je muziek van een smartphone, tablet of laptop kunnen streamen? Kies dan voor een DAB+ radio met Bluetooth. Op die manier kun je apparaten aan de radio koppelen en muziek streamen als je dat wil. Zo kun je via de radio naar je favoriete artiesten en playlists luisteren. Een DAB+ radio die ook internetradio ondersteunt, heeft vaak ook extra functionaliteiten, zoals Spotify Connect. Wil je trouwens ook opties hebben om bijvoorbeeld oordopjes of een hoofdtelefoon op de radio aan te sluiten? Let er dan op dat de radio een hoofdtelefoonaansluiting heeft.

Design van DAB+ radio

Een ander punt van aandacht is het design van de DAB+ radio. Je hebt traditionele radio’s die iets meer op de ouderwetse ghettoblaster lijken. Vaak hebben deze modellen ook nog zaken, zoals een CD speler en cassettedeck aan boord. Andere modellen zijn juist heel compact en licht in gewicht. Er zijn ook modellen met een speciaal design. Bijvoorbeeld DAB+ radio’s die qua uiterlijk lijken op de radio’s die in de jaren ‘60 en ‘70 werden gebruikt. Dit worden ook wel radio’s met een retro design genoemd. Met één van deze modellen haal je niet alleen een goede radio in huis, maar ook echt een eyecatcher.

Categorieën
Elektronica Elektronica
Recente blogartikelen
Wat zijn hybride horloges?
Wat zijn hybride horloges? 12-04-2024
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv?
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv? 11-04-2024
Lees meer blogs