Vloerisolatie en de mogelijkheden die je hebt

Vloerisolatie en de mogelijkheden die je hebt

Vloerisolatie is een belangrijk onderdeel van het isolatieplan als je de thermische schil van je woning wilt isoleren. Het is ook de eerste stap die je kunt en zelfs moet zetten als je van een aangenaam binnenklimaat wilt genieten, wilt besparen op je energierekening en wilt bijdragen aan een beter milieu. In ons artikel “Wat is het beste isolatiemateriaal?” hebben we gesproken over het isolatiemateriaal, wat je nodig hebt. In onze blog duiken we dieper in op hoe je vloerisolatie moet aanpakken en welke mogelijkheden je hebt.

Waarom moet vloerisolatie als eerste plaatsvinden?

Wanneer je de thermische schil van de woning wilt isoleren, begin je bij het isoleren van een vloer. Dat is belangrijk, omdat zowel kou als vocht vanuit de kruipruimte in de woning trekt. Wanneer je bijvoorbeeld eerst de muren of het dak isoleert, kunnen de kou en het vocht niet meer ontsnappen. Met vervelende gevolgen, zoals vochtproblemen en schimmelvorming. Dat wil je natuurlijk voorkomen. De juiste route is dus om te beginnen met vloerisolatie, als tweede muurisolatie en als laatste dakisolatie. Alleen dan kun je rekenen op een effectieve isolatie waar je ook als bewoner een hoop profijt van hebt.

Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden

Vloerisolatie kun je op verschillende manieren doen en logischerwijs is de ene methode effectiever dan de andere. Door de verschillende mogelijkheden die je hebt is het vrijwel altijd mogelijk om met vloerisolatie aan de slag te gaan. Je kunt vloerisolatie zowel boven- als onderaf aanbrengen of laten aanbrengen door een expert. Maar wanneer kies je voor de ene of de andere isolatiemethode?

Wat heb je nodig voor vloerisolatie van onderaf?

Een van de methodes is om vloerisolatie vanuit de kruipruimte aan te brengen. Dit wordt ook gezien als de meest effectieve manier waarop je de vloer kunt isoleren. Je hebt hier wel een constructievloer voor nodig die nog een goede conditie heeft. Wanneer wordt geconstateerd dat de vloer aan vervanging toe is, zal dit eerst moeten gebeuren voordat het isolatiemateriaal kan worden aangebracht.

Je hebt ook een toegankelijke kruipruimte van minimaal 50 centimeter hoog nodig. De hoogte is benodigd, zodat je zelf of een expert bij de vloer kan komen en voldoende bewegingsruimte heeft om het isolatiemateriaal aan te brengen. Wanneer de kruipruimte niet toegankelijk is, krijg je te maken met bijkomstige kosten voor het aanbrengen van een toegangsluik. Wanneer de kruipruimte te laag is, heb je de keuze om de kruipruimte te laten uitgraven als dat mogelijk is. Hier zijn logischerwijs ook kosten aan verbonden.

Vloerisolatie van bovenaf

Je kunt de vloerisolatie ook onder een leefvloer aanbrengen. In de basis wordt het isolatiemateriaal, dat vaak platen van EPS of steenwol zijn, aangebracht en vervolgens afgewerkt met de leefvloer naar keuze. Deze methode is ook effectief, maar je loopt wel meer risico op bijvoorbeeld koudebruggen en vochtproblemen. Daarom is het slim om een expert in te schakelen, zodat ook de juiste maatregelen worden getroffen om die problemen te voorkomen.

Categorieën
Wonen Wonen
Recente blogartikelen
Wat te doen na een ongeval: Stappenplan voor slachtoffers
Wat te doen na een ongeval: Stappenplan voor slachtoffers 15-11-2024
Hoe een ads specialist jouw bedrijf naar nieuwe hoogten kan brengen
Hoe een ads specialist jouw bedrijf naar nieuwe hoogten kan brengen 05-11-2024
Lees meer blogs