Verschillende soorten verzekeringen

Verschillende soorten verzekeringen

Iedereen krijgt te maken met verzekeringen. Of het nou een verplichte verzekering is zoals je zorgverzekering, of ‘nice to have’ verzekering zoals een inboedel- of aansprakelijkheidsverzekering. Er zit ook verschil in het feit dat jouw spullen verzekerd zijn van schade en diefstal, of je verzekerd bent voor schade die jij aanricht op andermans spullen. Vaak lijken verzekeringen erg op elkaar, maar zit er toch verschil in waar je goed op moet letten om te weten waar je precies voor verzekerd bent.

In dit artikel zal worden uitgelegd wat voor verschillende soorten verzekeringen er zijn, en wat er precies verzekerd wordt.

Verzekering voor spullen in huis

Om je eigen inboedel te verzekeren, heb je een inboedelverzekering nodig. Een inboedelverzekering dekt alle schade aan je spullen in huis door bijvoorbeeld diefstal of lekkage. Met inboedel bedoelen we alle spullen in huis die verplaatsbaar zijn. Denk aan je bank, televisie en gordijnen. Je telefoon laten verzekeren kan dus ook met een inboedelverzekering.

Een inboedelverzekering valt onder de niet verplichte verzekeringen. Het kan wel zo zijn dat je huisbaas dit als een vereiste stelt in het contract voor een huurhuis. Als dat niet zo is, is deze dus niet verplicht. Het is wel aan te raden om een inboedelverzekering te hebben. Je weet nooit wat er kan gebeuren. Een brandverzekering zit bijvoorbeeld ook in een inboedelverzekering.

Met een inboedelverzekering heb je een maximaal bedrag waar je voor verzekerd kunt zijn. Dit bedrag ligt tussen de €100.000 en €250.000 euro. Het verschilt natuurlijk per persoon, en per verzekering die je zelf hebt gekozen.

Verzekering voor wat vast zit aan je huis

Dit is een verzekering die vaak nog onbekend is. Om te verzekeren wat vast zit aan je huis heb je een opstalverzekering nodig. Het is dus wel belangrijk dat je het verschil weet tussen een opstalverzekering en inboedelverzekering, zodat je straks niet voor verrassingen komt te staan.

Bij een opstalverzekering zijn zaken verzekerd zoals de uitbouw van je huis, mocht je die hebben, het toilet, leidingen en je voordeur. Deze zitten namelijk aan je huis vast en kun je niet meenemen.

Verzekering voor schade die jij verricht

Hoe vervelend het ook is, maar de kans bestaat dat je per ongeluk iets omstoot of laat vallen van iemand anders.Je laat bijvoorbeeld de telefoon van een goede vriend vallen of je stoot een vaas om tijdens een familiebezoek. Het gebeurt ons allemaal wel eens. Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je voor dit soort ongevallen verzekerd. Het gaat hierbij natuurlijk wel over onopzettelijke schade.

Bij een aansprakelijkheidsverzekering ben voor een veel grotere som verzekerd dan bij een inboedelverzekering. De som die verzekerd kan worden zit bij een aansprakelijkheidsverzekering namelijk rond de €2,5 miljoen. Ook hier ligt het eraan wat er in je polis is vastgelegd.

Een verzekering die alles dekt

Vind je de verzekeringen nog steeds lastig te onderscheiden en neem je liever geen enkel risico? Dan kun je kiezen voor een woonverzekering. Met deze verzekering zijn je inboedel en opstal verzekerd. Het is wel een basisdekking dus mocht je meer zaken verzekerd willen hebben zul jij je moeten verdiepen in de aanvullende verzekeringen.

Categorieën
Verzekeringen Verzekeringen
Recente blogartikelen
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv?
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv? 11-04-2024
Heb jij al gehoord van Jotun verf?
Heb jij al gehoord van Jotun verf? 10-04-2024
Lees meer blogs