De VPN is tegenwoordig erg populair. Een VPN is een Virtual Private Network: een privé-verbinding tussen jou en het publieke internet. De VPN zorgt ervoor dat je veilig kunt internetten dankzij een versleutelde verbinding. Ook geeft een VPN je een tijdelijk IP-adres, vaak uit het buitenland. Daardoor kun je bepaalde geblokkeerde sites alsnog blokkeren. Kortom: VPN’s bieden allerlei voordelen. Maar er zijn vandaag de dag heel wat aanbieders waar je uit kunt kiezen. Hoe scheid je het kaf van het koren?
Welke functies heeft de VPN-aanbieder?
Elke VPN-dienst heeft zijn eigen sterke punten en zwakke punten. De ene dienst specialiseert zich in streaming en focust minder op veiligheid, terwijl de andere dienst juist volledig inzet op online veiligheid en snelheid van de verbinding minder belangrijk vindt. Daar maak je de eerste keuze al: waar ga je de VPN voor gebruiken?
Kan de VPN ook andere dingen doen, zoals malware blokkeren? Welke sites en streamingdiensten worden dankzij de VPN toegankelijk, terwijl die anders geblokkeerd zouden zijn? In hoeveel landen is de aanbieder beschikbaar en hoeveel VPN-servers heeft de dienst? Allemaal dingen waar je op kunt letten als je reviews en ervaringen gaat vergelijken.
Hoe zit het met de veiligheid?
Bij een Virtual Private Network draait alles om de veiligheid. Je mag dan ook best kritisch zijn op de veiligheid. Welke encryptie-protocollen gebruikt de VPN-dienst? En hoe kun je daar als gebruiker voordeel uit halen? Ook goed om te weten: waar zit de dienst gevestigd? In sommige landen is het namelijk verplicht om persoonsgegevens van gebruikers af te staan. Dat zijn landen uit ‘The Five Eyes’: De Verenigde Staten, Australië, het Verenigd Koninkrijk, Nieuw-Zeeland en Canada. Je kunt het best kiezen voor een VPN-dienst die in een land zit waar niets gedeeld hoeft te worden. Wat dat betreft is Panama een geliefde locatie.
De Privacy Policy is ook interessant er eens bij te pakken. Let goed op wat de provider deelt met derden en welke gegevens er over klanten en gebruikers er worden verzameld. Hoe lang worden die gegevens bewaard? En wat is het beleid als je deze gegevens wilt laten wissen?
Uiteraard lees je ook in de wat technischere VPN reviews over de veiligheid van de dienst. Meestal lees je dit op blogs over techniek of over VPN’s in het algemeen - niet in een recensie op bijvoorbeeld TrustPilot.
Hoe beoordelen anderen de klantenservice?
Klantenservice is heel belangrijk in de keuze voor een VPN-dienst. Je gaat er natuurlijk vanuit dat alles goed werkt, maar waar mensen werken, worden fouten gemaakt. En alles wat met techniek te maken heeft, kan storing krijgen. Dan is het fijn als je contact op kunt nemen met een klantenservice die je weer op weg helpt. Het liefst natuurlijk in het Nederlands.
Kijk goed naar wanneer de klantenservice beschikbaar is, naar het niveau van hun kennis en of ze alleen maar verkooppraatjes houden, of echt je vragen beantwoorden. Ook is het belangrijk dat technische vragen worden doorgezet naar een techneut, zodat je zeker een goed, kloppend antwoord krijgt.
Dit is waar de mening van andere gebruikers heel belangrijk wordt: hoe hebben zij de klantenservice ervaren? Als je leest dat een aanbieder consequent geen of laat antwoord geeft, kun je misschien beter een andere aanbieder proberen.
Een proefabonnement nemen of geld-terug-garantie
We raden VPN-diensten aan die een proefabonnement aanbieden, of werken met een niet-goed-geld-terug-garantie. Je kunt de dienst dan uitgebreid zelf proberen en ervaren of de aanbieder bij je past. Kijk niet alleen naar de prijzen van aanbiedingen, maar ook naar de gewone prijs voor een abonnement. Is het het geld waard? Past het bij wat andere aanbieders vragen?
Door jezelf deze vragen te stellen, kun je de beste VPN-aanbieder op de markt vinden. Een aanbieder die helemaal past bij jouw wensen. Een proefabonnement is een fantastische manier om een dienst uit te proberen. Let wel op de voorwaarden: je wilt natuurlijk nergens aan vast zitten.