Veilig verbouwen doe je met deze handige tips

Veilig verbouwen doe je met deze handige tips

Het aantal verbouwingen in Nederland is de afgelopen jaren enorm gestegen. De coronacrisis en de verhitte woningmarkt zorgden er onder andere voor dat mensen toe waren aan het verbouwen van hun woning.

Ook van plan om een aanbouw te plaatsen of een dakkapel te (laten) maken? Of heb je andere verbouwingsplannen? Het maakt niet uit of je een ervaren klusser bent of wanneer je net begint met klussen; een ongeluk zit altijd in een klein hoekje. Daarom lees je in dit artikel enkele handige tips voor veilig verbouwen.

Draag altijd de juiste beschermende werkkleding

Als eerst is het belangrijk om jezelf te beschermen tijdens het verbouwen. Investeer (of huur) daarom in kwalitatieve werkkleding om zo ongelukken te voorkomen. Zo moet je in ieder geval goede werkschoenen hebben die én een stevige zool en een harde (stalen) neus hebben. Mocht er een keer een steen of een hamer op je voeten vallen dan heb je niet direct een gebroken teen. Denk daarnaast aan hoofdbescherming, bijvoorbeeld in de vorm van een helm, als je met sloopwerkzaamheden bezig bent.

Speciale handschoenen voor het klussen zijn ook ideaal wanneer je bezig bent met verbouwen. Het grootste deel van het verbouwen doe je met je handen dus die moet je koste wat kost beschermen tegen verwondingen. Ben je van plan om veel te zagen of heb je andere werkzaamheden waarbij je hout of ijzer bewerkt? Draag dan ook zeker een veiligheidsbril. Een gehoorbeschermer valt ook onder de juiste beschermende werkkleding. Die komt goed van pas wanneer je bijvoorbeeld veel gaat boren of op een andere manier veel lawaai maakt.

Zorg voor een veilige omgeving om te klussen

Wat ook zeker van belang is, is om de plek waar je werkt zo veilig mogelijk te maken. Moet je bijvoorbeeld het dak op om een dakkapel te maken, zonnepanelen te plaatsen of om nieuwe dakpannen te leggen? Of heb je een ander klusje waarvoor je langere tijd op het dak of op hoogte moet werken? Investeer dan in de juiste valbeveiliging, bijvoorbeeld VTD valbeveiliging. Wat veel mensen namelijk niet weten, is dat hoe hoger de werkplek is des te groter het risico op een valpartij. Om verwondingen door vallen te voorkomen, is het daarom aan te raden om valbeveiliging te plaatsen.

Zorg daarnaast voor een goede trap of ladder. Veel mensen gebruiken nog te vaak een krukje of eetkamerstoel om 'even iets' op hoogte te bevestigen, zoals een lamp of snoeren. Over het algemeen sta je niet stevig op zo'n ondergrond, waardoor de kans op ongelukken groot is. Scoor daarom een kwalitatieve trap of ladder die je voor meerdere klusjes kunt gebruiken. Let ook altijd op dat je de trap op een even grond neerzet die stevig is.

Werk zoveel mogelijk buiten het huis

Een verbouwing aan je woning doe je vaak in én buiten het huis. Toch is het aan te raden om zoveel mogelijk werkzaamheden buiten uit te voeren als dat mogelijk is. Het is bijvoorbeeld echt niet nodig om binnen planken te zagen, kasten te schilderen, dingen aan elkaar te lijmen, onderdelen te slopen en ga zo maar door. Wanneer je buiten de ruimte hebt om het daar te doen, moet je dat altijd doen. Zo voorkom je namelijk dat er bouwafval in huis ligt waar je over kan struikelen en dat er schadelijke stoffen in je lijf komen. Sommig werk kan helaas niet van binnen naar buiten worden geplaatst. Zorg in dat geval altijd voor goede ventilatie en voor veiligheidskleding.

Andere tips die je kunt gebruiken wanneer je veilig wilt verbouwen, zijn onder andere:

  • Ruim bouwafval zo snel mogelijk op zodat je er niet over kunt struikelen of je er pijn aan kunt doen.
  • Maak vooraf altijd een duidelijk plan van aanpak met een planning wanneer je wat wilt doen.
  • Beslis of je een afvalcontainer huurt of niet. In het geval van veel bouwafval is dat zeker aan te raden, omdat je anders veel tijd kwijt bent aan het afvoeren van afval en omdat het bouwafval anders in de weg ligt (zie het eerste punt).
  • Schakel hulp in waar nodig. Sommige zaken kun je nou eenmaal niet zelf (op een veilige manier) doen. Denk aan geknutsel aan elektra of het plaatsen van een riolering. Ook kun je vrienden en familie vragen om je te helpen met klussen.
  • Tot slot: communiceer altijd duidelijk met de mensen met wie je aan het klussen bent. Heb je de stroom bijvoorbeeld uitgezet voor een klusje? Laat dat vooral weten voordat iemand zomaar de elektriciteit weer inschakelt.
Categorieën
Wonen Wonen
Recente blogartikelen
Wat te doen na een ongeval: Stappenplan voor slachtoffers
Wat te doen na een ongeval: Stappenplan voor slachtoffers 15-11-2024
Hoe een ads specialist jouw bedrijf naar nieuwe hoogten kan brengen
Hoe een ads specialist jouw bedrijf naar nieuwe hoogten kan brengen 05-11-2024
Lees meer blogs