Soundbar combineren met meerdere speakers

Soundbar combineren met meerdere speakers

In ons artikel over soundbars hebben we in het kort verteld dat je een soundbar kunt combineren met meerdere speakers. Veel soundbars worden ook in een set met een bijbehorende subwoofer verkocht, wat feitelijk al een extra speaker is voor de lage tonen. Maar wist je ook dat je het systeem met nog meer speakers kunt uitbreiden? In onze blog vertellen we er meer over.

Om het geluid van de televisie te verbeteren

Doorgaans wordt een soundbar aangeschaft om het blikkerig klinkende geluid van een LED, QLED of OLED televisie te verbeteren. Toch heb je meer mogelijkheden om de soundbar een onderdeel te laten zijn van een surround systeem of een multiroom speaker systeem. De soundbar is dan slechts een speaker binnen een opstelling van meerdere speakers. Hoeveel extra speakers je neemt en koppelt, is afhankelijk van je doelstelling.

Verschil tussen surround- en multiroom speaker systeem

De termen vliegen je soms om de oren en je hoort bijvoorbeeld termen zoals surround- en multiroom speaker systeem. In principe werken beide systemen hetzelfde, maar er is een significant verschil. Een surround systeem wordt vaak geplaatst om thuis een bioscoopervaring te creëren, terwijl het multiroom speaker systeem gebruikers de mogelijkheid geeft om in meerdere kamers muziek te luisteren.

Koppelen van meerdere speakers

In het verleden moest je met meters speakerdraad aan de slag om surround speakers en andere luidsprekers binnen het huis aan te sluiten op de versterker, maar dat is allang verleden tijd. Tegenwoordig zijn speakers draadloos te koppelen. Merken, zoals Sonos, investeren veel energie en geld in deze techniek en hiermee kun je relatief eenvoudig een surroundsysteem of multiroom speaker systeem installeren.

Dat gezegd hebbende is het van belang dat je wel over een goed Wi-Fi netwerk beschikt, want de speakers worden namelijk via Wi-Fi aan elkaar gekoppeld. De soundbar is in deze opstelling altijd de zogenaamde master die surround speakers, extra luidsprekers en subwoofers aanstuurt. Deze speaker wordt ook altijd onder of boven een tv geplaatst en bekabeld aangesloten.

Plaatsing van speakers

De plaatsing van speakers is ook van belang, want bij een surroundsysteem is het van belang dat de speakers zodanig worden geplaatst dat het surroundgeluid ook echt het gewenste effect heeft. Dat betekent dat je een virtueel vierkantje moet tekenen en de speakers, inclusief subwoofer, hierin moet plaatsen. De soundbar komt dus boven of onder de tv, de frontspeakers op oorhoogte aan de linker- en rechterzijde van de tv en de surroundspeakers worden achter de zitting op oorhoogte geplaatst.

Hierbij spreken we over een 5.1 surround opstelling, omdat het systeem uit in totaal 5 speakers en 1 subwoofer bestaat. Bij een 7.1 surround opstelling heb je 2 extra speakers die in weerskanten in het midden van het virtuele vierkantje worden geplaatst. Dit geluid is veel gedetailleerder dan 5.1 surround sound.

Voor een multiroom speaker systeem is het van belang dat iedere kamer waar je van muziek wilt genieten is voorzien van een of meerdere speakers en dat de configuratie zo is afgesteld dat de muziek met je meereist als je door het huis wandelt. Deze smart home oplossing wordt vaak ondersteund door smart home platforms van Apple, Google en Amazon en is eventueel ook met spraak te besturen.

Categorieën
Elektronica Elektronica
Recente blogartikelen
Wat is het verschil tussen een boxershort en een hipster?
Wat is het verschil tussen een boxershort en een hipster? 08-05-2024
Wat zijn de beste hogedrukreinigers?
Wat zijn de beste hogedrukreinigers? 07-05-2024
Lees meer blogs