Schade aan de auto: wat nu?

Schade aan de auto: wat nu?

Zodra je een auto bezit, ben je verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Hiermee ben je gedekt als je per ongeluk schade aan een andere auto veroorzaakt. Ongelukken gebeuren snel, of het nu op de snelweg is of gewoon op straat als je per ongeluk tegen een geparkeerde auto aanbotst. Met een autoverzekering van allianzdirect.nl ben je financieel beschermd in zulke situaties. Maar hoe werkt dat nu precies? Wat gebeurt er als je schade hebt gereden?

Wat is er aan de hand?

Heb je schade, kijk dan eerst wat er precies aan de hand is. Heb je bijvoorbeeld ruitschade, dan zijn er specifieke stappen die je moet volgen. Het is belangrijk om de aard van de schade vast te stellen voordat je verder gaat.

Meld je schade

Vervolgens moet je de autoschade melden om weer op weg te komen. Bij de meeste verzekeringsmaatschappijen kun je je schade 24/7 melden. Dit gaat tegenwoordig gemakkelijk online. Denk hierbij aan lichte krassen of ernstige schade, alles kun je aangeven.

Is je auto gestolen?

Als je auto gestolen is, moet je onmiddellijk aangifte doen bij de politie. Nadat je aangifte hebt gedaan, kun je de diefstal online melden. Deze stappen kunnen ook 24/7 worden uitgevoerd. Je moet altijd snel handelen als je auto gestolen is.

Ben ik verzekerd?

Controleer eerst of je verzekerd bent voor de betreffende schade voordat je een claim indient. Je wilt weten welke schades gedekt zijn en wat de voorwaarden zijn voor je autoverzekering. De dekking van je verzekering bepaalt welke schade wel of niet vergoed wordt.

Wat is wel en niet verzekerd op de autoverzekering?

Met een autoverzekering ben je meestal verzekerd voor schade die je met je auto veroorzaakt aan anderen of aan spullen van anderen. Is er ook andere schade gedekt? Dat hangt af van de oorzaak en de dekking van je autoverzekering. Je kunt kiezen uit verschillende soorten dekking, zoals WA, WA + Beperkt Casco, en WA + Volledig Casco. Elk niveau heeft zijn eigen voorwaarden en dekkingen.

Voorbeelden van autoschades

Laten we eens kijken naar een voorbeeld. Als je per ongeluk achterop een stilstaande auto rijdt, is de schade aan de andere auto altijd verzekerd. Je eigen schade is echter alleen gedekt als je een WA + Volledig Casco (allrisk) dekking hebt. In sommige situaties kunnen bepaalde schades niet gedekt zijn. Als iemand krassen op je auto heeft gemaakt of je buitenspiegel is vernield, maar je hebt geen WA + Volledig Casco (allrisk) dekking, dan is deze schade niet verzekerd.

No-Claim Garantie

Ken jij de No-Claim Garantie al? Met deze garantie kun je één keer per verzekeringsjaar een schade claimen zonder verlies van je no-claim korting of bonus-malustrede. Het maakt dan ook niet uit hoe hoog de schade is. Het is belangrijk om te weten of je in aanmerking komt voor deze garantie en hoe deze werkt.

Schadevrije jaren

Schade die je zelf veroorzaakt of schade door vandalisme kan invloed hebben op je schadevrije jaren, en dit heeft op zijn beurt weer invloed op je premie. Soms kan het voordeliger zijn om de schade zelf te betalen. Het is altijd slim om even te overleggen tijdens de afhandeling van de schade. Zorg dus dat je altijd een geschikte verzekering hebt en kijk goed naar de voorwaarden voordat je een stap zet.

Recente blogartikelen
Lees onze tips over de lengte van de hogedrukslang
Lees onze tips over de lengte van de hogedrukslang 01-05-2024
Wat zijn de beste soundbars?
Wat zijn de beste soundbars? 24-04-2024
Lees meer blogs