Overzicht van de nieuwste technologieën in gehoorapparaten

Overzicht van de nieuwste technologieën in gehoorapparaten

Welke functies bestaan er nu voor gehoorapparaten?

De meeste moderne gehoorapparaten zijn uitgerust met functies als ruisonderdrukking en spraakversterking. Deze twee balanceren elkaar om ervoor te zorgen dat je geluiden optimaal binnenkrijgt, bijvoorbeeld in een rumoerige omgeving waarin je wilt horen wat iemand zegt. Het beste gehoorapparaat voor senioren is ongetwijfeld in bezit van deze verbeteringen. Dankzij Bluetooth is er nu ook veel meer mogelijk qua connectiviteit. Hiermee kan je namelijk draadloos luisteren naar muziek of video’s met je gehoorapparaten. Gehoorapparaten zijn slimmer geworden. Zo kunnen ze inschatten wanneer ze van geluidsprofiel moeten veranderen als je bijvoorbeeld van een drukke naar een stille ruimte bent veranderd. Heb je cochleaire implantaten, oftewel een gehoorprothese geplaatst in het binnenoor? Daar kunnen moderne gehoorapparaten ook op worden aangepast. Overigens zijn veel functies van je gehoorapparaten te bedienen via een app op je smartphone. Wat je eerst moest laten aanpassen bij je audicien, kan je nu zelf doen.

Wat voor gehoorapparaten zijn er?

Goed; wat voor gehoorapparaten bestaan er allemaal? Gehoorapparaten worden op maat gemaakt, dus er zijn toch wel een aantal verschillen per apparaat. Zo heb je het AHO-gehoorapparaat (Achter Het Oor) of het IHO-gehoorapparaat (In Het Oor). Het AHO-gehoorapparaat is waarschijnlijk wel het bekendste hoortoestel en is geschikt voor allerlei typen gehoorverlies. Daarnaast is het ook relatief makkelijk te onderhouden. Wel zijn deze gehoorapparaten mogelijk iets onhandiger voor brildragers en zijn ook zichtbaarder dan andere gehoorapparaten. De IHO-gehoorapparaten zijn daarentegen vrijwel onzichtbaar. Deze worden namelijk diep in je gehoorgang geplaatst. Helaas is dit gehoorapparaat niet geschikt voor iedereen, want deze toepassing sluit niet aan bij elke mate van gehoorverlies of anatomie van je oor. Verder bestaan er nog gehoorapparaten voor mensen die slechthorend of doof zijn aan één oor (CROS-hoortoestellen). 

Wat zijn otoplastieken en wat kun je ermee?

Tegenwoordig zijn ook op maat gemaakte oordoppen te verkrijgen, oftewel otoplastieken. Dit zijn oordoppen speciaal ontworpen voor verschillende situaties waarin gehoorbescherming noodzakelijk is, bijvoorbeeld bij het werk dat je doet. Gehoorbescherming op maat voor werk is cruciaal als je continu blootgesteld wordt aan harde (of irritante) geluiden of als je oren gevoelig zijn voor ontstekingen. Otoplastieken kunnen dus gebruikt worden in verschillende situaties. Als je muzikant bent of juist achter de schermen als geluidstechnicus werkt, heb je baat bij het dragen van otoplastieken, omdat deze je nog steeds kwalitatieve klanken bieden, maar wel beschermen tegen veelvuldige blootstelling aan muziek op hoog volume. Ook in de bouw of fabrieken kunnen otoplastieken hinderlijke geluiden dempen terwijl je aan het werk bent. 

Controleer wat je zorgverzekeraar kan vergoeden

Het is niet een totale verrassing dat gehoorapparaten flink wat kosten. Niet elk gehoorapparaat wordt vergoed en doorgaans moet je ook een deel zelf betalen. Daarom is het belangrijk om te checken wat jouw zorgverzekeraar precies vergoed.

Recente blogartikelen
Welke verkoopstrategie past het best bij jou?
Welke verkoopstrategie past het best bij jou? 21-10-2024
Trends in de kinderopvangsector: vraag, aanbod en toekomstige ontwikkelingen
Trends in de kinderopvangsector: vraag, aanbod en toekomstige ontwikkelingen 21-10-2024
Lees meer blogs