Je kunt nu jouw eigen modem kiezen

Je kunt nu jouw eigen modem kiezen

Het is al jaren een doorn in het oog van veel consumenten. Je neemt een internetabonnement af bij een provider en je wordt verplicht om het modem dat zou jij toesturen te gebruiken. Veel gebruikers zullen er weinig moeite mee hebben om de standaard modem te gebruiken, maar er zijn ook een groot aantal gebruikers die zelf willen bepalen welke modem ze kiezen. En voor deze groep is er goed nieuws te melden, want vanaf januari 2022 kunnen zij een modem naar wens gebruiken!

Waarom kon je in het verleden niet een eigen modem kiezen?

In het verleden was je verplicht om de modems van de providers te gebruiken. Deze modems werden in bruikleen beschikbaar gesteld. Deze modems voldoen altijd aan de eisen zodat je prima kunt internetten, televisie kunt kijken en telefoneren. Maar in de afgelopen jaren is het internetverbruik sterk toegenomen. We doen steeds meer waar een internetverbinding voor nodig is. Van werken aan huis tot aan het eindeloos streamen van films en series via Netflix en van het online gamen op de PlayStation 5 tot aan het draadloos verbinden van je slimme apparaten. Door die toename voldoen de standaard modems gedeeltelijk of niet meer.

Toch kon je bij providers, zoals KPN en Ziggo niet voor een eigen modem kiezen. Je was nu eenmaal verplicht om de beschikbaar gestelde apparatuur te gebruiken. Enerzijds heeft dat er mee te maken dat de modems zijn afgesteld op de dienstverlening die een provider geeft, maar het heeft ook te maken met de contracten die providers met de fabrikanten van de modems afsluiten. Om de kosten voor de hardware te drukken werd vaak kwantiteit boven kwaliteit verkozen en dat zorgde voor veel ontevredenheid bij de gebruikers.

Kanteling in 2021

In 2021 vond er al een kanteling plaats. Vooral de providers van glasvezelverbindingen stelden het niet langer verplicht om voor de apparatuur die zij aanbieden te kiezen. Zo konden gebruikers dus ook eigen apparatuur gebruiken en een modem naar wens aansluiten. Ziggo/Vodafone was nog één van de weinige providers die hier fel op tegen was en zelfs naar de rechter stapte om de vrije keuze voor een modem de kop in te drukken. Die zaak werd niet alleen verloren, maar anno 2022 is het voor iedere gebruiker mogelijk om hun eigen apparatuur aan te sluiten. Toch valt er iets te zeggen voor de weerstand van Ziggo/Vodafone, omdat zij nog altijd gebruikmaken van de coax-kabel. Deze verbindingen vragen om speciale aansluitingen en de provider is zonder twijfel dé specialist op dat gebied. In tegenstelling tot de vele fabrikanten die modems produceren.

Waarom een eigen modem gebruiken zo belangrijk is?

De grote vraag is natuurlijk waarom veel gebruikers perse gebruik willen maken van een modem die ze zelf uitzoeken, maar die vraag is vrij simpel te beantwoorden. Ondanks dat er verschillende overwegingsfactoren zijn.

Meer controle over je netwerk

Wanneer je meer controle wilt over je netwerk en zelf de beveiliging wilt regelen, is een modem naar eigen keuze zeker de overweging waard. De standaard modems die providers leveren worden gebouwd, omdat ze makkelijk in gebruik zijn. Met dus de nodige restricties in het aanpassen van het netwerk. Zeker bij de gebruiker met gemiddelde tot zeer uitgebreide kennis van netwerkbeheer is die vrijheid een must.

Kwaliteitsverbetering

Ook kun je voor een modem kiezen die kwalitatief beter is dan die van de provider zelf. Zeker als je veel apparaten aan je netwerk wilt toevoegen is een kwalitatief goede, snelle en stabiele verbinding een must. Hoe meer apparaten je met het internet (draadloos) wilt verbinden des te groter de behoefte aan een modem van een goede kwaliteit is. Toch spreken we hier dan over een huishouden met meer dan 10 apparaten die zowel bedraad als via Wi-Fi met het netwerk verbonden zijn.

Betere Wi-Fi

Slechte Wi-Fi verbindingen en slecht bereik van de antennes zijn al jaren ergernissen van de gebruikers. De kwaliteit van de standaard modems bevatten Wi-Fi zenders die niet zo sterk zijn en je moet dus aan de slag met versterkers, extenders en mesh-oplossing om een goede dekking te krijgen. Wanneer je voor een eigen modem kiest kun je voor een product met veel sterkere antennes kiezen. Waardoor je in één keer het Wi-Fi signaal in en rondom het huis kunt verbeteren zonder dat je er extra producten voor nodig hebt.

Overstappen is makkelijker

Overstappen is door de vrije keuze in een modem makkelijker geworden. Aan de zakelijke kant gezien is dat goed voor het speelveld waarin de providers met elkaar concurreren, want er kan nu veel beter en eerlijker geconcurreerd worden. Voor gebruikers is het een pluspunt, omdat ze nu makkelijker kunnen overstappen en niet alles opnieuw hoeven te installeren. Vaak kunnen ze dan hun eigen modem meenemen en blijven gebruiken. Inclusief de kabels die er liggen en/of zijn getrokken.

Genoegen nemen met wat je krijgt

Soms is het ook gewoon slim om genoegen te nemen met wat je krijgt. Ondanks dat je weet dat het niet kwalitatief gezien het beste materiaal krijgt opgestuurd. Maar hier zit dus wel gelijk het verschil. Je krijgt het! Natuurlijk zit de prijs verwerkt in je abonnementskosten, maar je hoeft geen honderden euro’s voor een modem neer te leggen. Daarnaast krijg je in de regel vaak gewoon een nieuwe modem opgestuurd als het product kapot gaat. Wanneer je zelf een modem hebt aangeschaft zul je die kosten zelf moeten dragen.

Een andere reden om er genoegen mee te nemen is dat een provider wel heel eenvoudig in je modem kan wanneer er support geleverd moet worden. De supportmedewerker is van A tot Z op de hoogte van de modems die zij leveren en kunnen dus ook heel gericht support leveren als er een probleem ontstaat.

Categorieën
Internet Internet
Recente blogartikelen
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv?
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv? 11-04-2024
Heb jij al gehoord van Jotun verf?
Heb jij al gehoord van Jotun verf? 10-04-2024
Lees meer blogs