Meer informatie over de salderingsregeling

Meer informatie over de salderingsregeling

In ons artikel “Zonnepanelen: alles wat je wil weten” hebben we het kort gehad over de salderingsregeling. De salderingsregeling is een regeling vanuit de overheid waar je als eigenaar van zonnepanelen mee te maken krijgt. Maar wat is het precies en wat moet je erover weten?

Wat is de salderingsregeling?

Je zonnepanelen wekken het hele jaar door energie op. Ook op de momenten dat je het niet nodig hebt. Dan wordt overtollige stroom teruggeleverd aan de energiemaatschappij. Op het moment dat de jaarafrekening komt, wordt de opgewekte stroom afgetrokken van wat je van de energiemaatschappij hebt afgenomen. Dit wordt salderen genoemd, wat ervoor zorgt dat je dus flink wat kosten op je energierekening kunt besparen.

Stel dat je op jaarbasis 3500 kWh hebt verbruikt en 2800 kWh hebt teruggeleverd? Dan blijft er een verschil over van 700 kWh die je moet betalen. Tegen het tarief dat in je contract staat. Het gemiddelde tarief is op het moment van schrijven € 0,39 per kWh, wat betekent dat je een energierekening van € 273,- ontvangt.

Vergoeding voor teruggeleverde stroom

Voor stroom wat je terug levert en niet kunt salderen, ontvang je een vergoeding. Deze constructie is minder interessant, omdat een energiemaatschappij zelf mag bepalen hoeveel vergoeding ze geven. De een geeft ongeveer € 0,05 per kWh, terwijl de ander een iets gunstigere vergoeding geeft van € 0,09 per kWh. Zelfs in het meest gunstige geval praat je nog steeds over een verschil van gemiddeld € 0,30 ten opzichte van het tarief dat je per kWh betaalt. Het is dus interessanter om je opgewekte energie zelf te verbruiken.

Salderingsregeling stopt

Daarnaast moet je er rekening mee houden dat de salderingsregeling stopt. Vanaf 2025 tot 2031 wordt de regeling stapsgewijs afgebouwd en mag je dus ieder jaar steeds minder salderen. In 2025 en 2026 mag je nog 64% salderen en in 2027 is dat nog maar 55%. In 2028 mag je nog maar 46% salderen en in 2029 daalt het naar 37%. In 2030 mag je nog 28% salderen en in 2031 stopt de regeling. Het staat nog niet in beton gegoten, maar de kans is groot dat dit de situatie in de komende jaren zal worden.

Zelf energie verbruiken

Het is dus slim om zelf opgewekte energie te verbruiken, want dan heb je er ook het meeste profijt van. Echter kunnen zonnepanelen stroom opwekken op de momenten dat je geen stroom nodig hebt. Hoe zorg je er dan voor dat je de opgewekte stroom toch kunt gebruiken? Daar zijn handige oplossingen voor, zoals de thuisaccu waarin je stroom kunt opslaan en kunt gebruiken wanneer je dat wilt.

Een andere oplossing is om te investeren in een elektrische auto met bidirectioneel laden. Daarmee kun je de accu van de auto zowel van stroom voorzien als er stroom van tappen. Dan functioneert de auto als het ware als een accu die je kunt gebruiken om je huis van stroom te kunnen voorzien. Het is ook een feit dat een investering in thuisaccu's op dit moment niet rendabel is, maar tegen de tijd dat de salderingsregeling stopt zullen thuisaccu’s qua investering een stuk aantrekkelijker zijn en ze zijn dan ook makkelijker terug te verdienen.

Categorieën
Huis en bouwen Huis en bouwen
Recente blogartikelen
Een persoonlijk tintje in de keuken: gepersonaliseerde schorten als kerstcadeau
Een persoonlijk tintje in de keuken: gepersonaliseerde schorten als kerstcadeau 01-12-2023
Warmtepomp in combinatie met zonnepanelen
Warmtepomp in combinatie met zonnepanelen 21-11-2023
Lees meer blogs