Je ogen beschermen tijdens lange schermtijd – zo werkt het!

Je ogen beschermen tijdens lange schermtijd – zo werkt het!

Mensen die vele uren per dag achter een computerwerkplek zitten, hebben vaak last van hoofdpijn en een slechte concentratie. De hersenen worden gestimuleerd door de constante straling van blauwe lichtgolven, zoals gebruikelijk is bij schermen van mobiele telefoons en pc's, maar tegelijkertijd worden ze ook zwaar belast met kunstmatige prikkels.

Of het nu gaat om online winkelen, spannende sportweddenschappen of het gebruik van sociale media: veel mensen wenden zich in hun vrije tijd ook tot mobiele apparaten. Maar mensen vergeten vaak hoe belangrijk vrije tijd is voor de ogen en de rest van het lichaam.

Zelfs een wandeling van 30 minuten in de frisse lucht kan de geest stimuleren en de concentratie verbeteren. Daarnaast moet er ook tijdens werktijd af en toe een pauze worden ingelast. Waar je nog meer op moet letten, lees je hier.

Als je urenlang aan de pc werkt, neem dan altijd korte pauzes om te ontspannen

Het verlicht de ogen enorm als je na één tot maximaal twee uur intensief beeldschermwerk je ogen even sluit en bewust diep in- en uitademt. Overspannen ogen worden droog en voelen geïrriteerd aan.

Dit kan leiden tot een jeukend, branderig of prikkend gevoel, maar naast pijn zijn tranende ogen ook een typisch teken van vermoeide ogen. Het spectrum van symptomen is breed, dus het is het beste om overbelasting van de ogen elke dag te vermijden.

Dit helpt onmiddellijk tegen vermoeide ogen

Er zijn oogdruppels verkrijgbaar in de apotheek die snel verlichting kunnen geven bij de symptomen van verstopping. Deze zijn over de toonbank verkrijgbaar als ze alleen bedoeld zijn voor een snelle hydratatie tussendoor. Als je echter last hebt van aanhoudend ongemak door langdurig beeldschermwerk, kun je ook een oogarts bezoeken en je gespannen ogen grondig laten onderzoeken.

Misschien ligt er een nog niet ontdekte ziekte aan de basis van het probleem, die de specialist met deskundige vakkennis snel onder controle kan krijgen. In dit geval zijn er oogdruppels met actieve ingrediënten of crèmes voor het gebied rond de ogen, die ook kunnen bijdragen aan ontspanning.

Ogen ontspannen zonder geneesmiddelen

De lucht op kantoor kan zo droog en benauwd zijn dat de ogen onnodig worden belast. Op kantoor hangt ook elektrosmog en zeer fijn stof in de lucht, wat eveneens een ongunstig effect kan hebben op de gezondheid van de ogen. Vooral mensen met allergieën lopen risico en kunnen overgevoelig reageren op pollen of andere irriterende stoffen uit de natuur.

Praktische tips voor tussendoor op kantoor

Degenen die geen eerdere oogaandoeningen hebben, kunnen proberen om vermoeide ogen te verlichten door andere zintuigen te activeren. U kunt bijvoorbeeld naar muziek luisteren terwijl u uw ogen gesloten houdt. Een kort praatje met collega's kan natuurlijk ook voor een aangename afleiding zorgen en het onaangename gevoel rond de ogen verdrijven.

Gespannen ogen kunnen beter ontspannen als je je blik in de verte kunt laten dwalen zonder constant op korte afstand van het beeldscherm te werken. Een wandeling tijdens de lunchpauze is een betere manier dan uit het raam kijken, en knipperen kan ook helpen om de ogen gehydrateerd te houden.

Korte oogoefeningen om de ogen te ontlasten

Droge ogen voelen geïrriteerd aan en beginnen vaak te jeuken. Als je dan intensief in je overspannen ogen wrijft, loop je het risico dat de fijne adertjes in de oogbol barsten. Het resultaat is dat de ogen nog geïrriteerder aanvoelen, waardoor verdere schermactiviteit onnodig moeilijk wordt. Deze oefening helpt echter binnen drie minuten de symptomen van overbelasting tegen te gaan zonder veel inspanning.

Neem drie minuten pauze van het scherm voor gezondere ogen

Het is goed voor de gespannen oogspieren als je ongeveer tien keer snel achterelkaar knippert. Sluit daarna je ogen voor ongeveer 20 seconden. Als je nog niet getraind bent in deze oogontspanningsoefening, kun je gewoon langzaam tot 20 tellen en dan opnieuw beginnen met de oefening.

Nadat je de oefening drie keer hebt herhaald, zullen je ogen veel meer ontspannen aanvoelen en zul je duidelijker kunnen zien op het scherm. Niets weerhoudt je er echter van om deze korte ontspanningsoefening vijf keer achterelkaar te herhalen.

Ontlast het gebied rond de ogen door warmte toe te passen

Warmte kan ook een verzachtend effect hebben op de ogen en tekenen van vermoeidheid voorkomen. Om je ogen een snelle warmtebehandeling te geven, wrijf je gewoon je gewassen handpalmen een paar seconden snel tegen elkaar. Dit creëert een natuurlijke warmte die niet te belastend is voor vermoeide ogen.

De verwarmde handen worden ongeveer 20 seconden op de gesloten ogen gelegd, zonder druk uit te oefenen. Daarna worden de handen verwijderd, maar de ogen blijven gesloten voor maximale ontspanning. Deze oogoefening kan ook tot drie keer worden herhaald om de typische symptomen van overbelaste ogen snel te kalmeren.

Drink voldoende om uitdroging van de ogen te voorkomen als je met computerschermen werkt

Het gezonde lichaam heeft dagelijks tussen de twee en drie liter vocht nodig voor een normale lichaamsfunctie. Meer drinken doet iets goeds voor het hele organisme en zorgt er ook voor dat de ogen van voldoende vocht worden voorzien.

Als we achter een computerscherm werken, knipperen we vaak veel minder dan we normaal in het dagelijks leven doen. Als je hiervan op de hoogte bent en eraan denkt om af en toe je ogen te sluiten, voorkom je op de lange termijn vroegtijdige vermoeidheidsverschijnselen.

Gestreste ogen regenereren het snelst tijdens de slaap

Tijdens de nachtslaap vertraagt de hartslag, komt het hele organisme tot rust en herstelt het van de inspanningen van de dag. Ook de ogen hebben een rustperiode van minstens zes uur per nacht nodig; een nachtrust van acht uur kan zelfs nog rustgevender zijn.

Mensen die het moeilijk vinden om een goede nachtrust te krijgen of die helemaal niet in slaap kunnen komen, hebben de volgende ochtend vaak last van wallen onder de ogen en meer rimpels onder de ogen.

Deze tekenen van oververmoeidheid kunnen echter snel worden gecompenseerd met geschikte verzorgende crèmes. Een verfrissend oogmasker met verse komkommer of verkoelende kwark kan de oogzone ook optisch strakker maken en de fijne huid onder de ogen nieuwe elasticiteit geven.

Telecommunicatie buiten het internet biedt meer oogverlichting

De moderne mogelijkheden van telecom bieden nog meer voordelen om de ogen duurzaam te beschermen tijdens het werk. Het conventionele telefoongesprek wordt als gemakkelijk voor de ogen beschouwd zolang men niet tegelijkertijd bezig is met het invoeren van gegevens via een masker op de computer. Maar zelfs in een videogesprek kun je je ogen even ontspannen en dan even uitrusten, ondanks dat je naar het beeldscherm kijkt.

Als je om professionele of privéredenen van telecomprovider wilt veranderen, kun je in onze rubriek Telecommunicatie veel verslagen vinden over de ervaringen van andere gebruikers. Die je kunnen helpen bij het nemen van een beslissing als je van provider wilt veranderen.

Recente blogartikelen
Wat zijn de beste soundbars?
Wat zijn de beste soundbars? 24-04-2024
Wat is Dolby Atmos en Dolby Vision?
Wat is Dolby Atmos en Dolby Vision? 23-04-2024
Lees meer blogs