Is je hypotheek oversluiten verstandig?

Is je hypotheek oversluiten verstandig?

Je denkt erover na om de hypotheek over te sluiten, maar is dat ook verstandig? Er zijn verschillende redenen om het oversluiten van een hypotheek te overwegen. Denk dan bijvoorbeeld dat de rente bij een andere bank veel lager is. Maar hang niet gelijk de vlag uit, want soms loont het simpelweg de moeite niet om over te sluiten. Soms is het zelfs helemaal niet mogelijk! In onze blog vertellen we dan ook meer over het oversluiten van een hypotheek en of dat wel zo verstandig is.

Welke hypotheek heb je?

Het eerste wat je moet controleren is welke hypotheek je hebt, want niet iedere hypotheek kun je oversluiten en soms loont het simpelweg de moeite niet om over te stappen. Omdat je er bijvoorbeeld geen voordeel mee behaald of juist meer kosten maakt. Een spaarhypotheek, annuïteiten- of lineaire hypotheek zijn vaak niet over te sluiten of het is simpelweg niet interessant om naar een andere bank te gaan. Bij een spaarhypotheek gaat je premie omhoog en de rente juist omlaag en dan loont het op termijn niet om over te stappen. Bij een annuïteiten- en lineaire hypotheek betaal je elke maand minder rente en op termijn verdien je daar dus ook niets mee als je halverwege overstapt. Een leven- beleggingshypotheek of een aflossingsvrije hypotheek zijn wel hypotheken die interessant zijn om over te sluiten. Wil je meer weten over hypotheken en de vormen die er zijn? Lees dan ook ons artikel “Waar op letten bij het afsluiten van een hypotheek”.

Hoe sluit je de hypotheek over?

Wanneer je een hypotheek wilt oversluiten moet je natuurlijk in gesprek gaan met een hypotheekadviseur. Die beoordeelt je situatie en bij het oversluiten doorloop je feitelijk dezelfde processen als wanneer je jouw huidige hypotheek afsloot. Je wordt dus opnieuw getoetst. Ben je bijvoorbeeld minder gaan verdienen? Dan is de kans aanwezig dat je veel minder geld kunt lenen of zelfs helemaal geen hypotheek kunt oversluiten. Uiteraard speelt de waarde van je woning ook een rol in de berekening die wordt gemaakt. Is de hoofdsom van de nieuwe hypotheek niet hoger dan de overgebleven hypotheekschuld en de oversluitkosten? Dan wordt het al een stuk makkelijker om over te stappen.

Houdt rekening met extra kosten

Een hypotheek oversluiten houdt ook in dat je te maken krijgt met extra kosten. Denk aan kosten voor een hypotheekadviseur, taxatie- en bemiddelingskosten en kosten voor een notaris. Hier ontkom je niet aan en het levert een extra kostenpost van een aantal duizenden euro’s op. Dat moet je dus wel kunnen terugverdienen wanneer je de hypotheek oversluit. Anders is het de moeite niet waard. Houdt er ook rekening mee dat je vaak een boete betaalt voor de hypotheek die vroegtijdig wordt beëindigd. Kijk dus ook goed naar de voorwaarden van je huidige hypotheek, of je te maken hebt met een boeteclausule en hoe hoog dat bedrag dan is. Een hypotheekadviseur zal dit ook met je bespreken en meenemen in de berekening die wordt gemaakt.

Categorieën
Hypotheken Hypotheken
Recente blogartikelen
Wat te doen na een ongeval: Stappenplan voor slachtoffers
Wat te doen na een ongeval: Stappenplan voor slachtoffers 15-11-2024
Hoe een ads specialist jouw bedrijf naar nieuwe hoogten kan brengen
Hoe een ads specialist jouw bedrijf naar nieuwe hoogten kan brengen 05-11-2024
Lees meer blogs