Is een airco energiezuinig?

Is een airco energiezuinig?

Een airco is een handig apparaat waarmee je de temperatuur in huis kunt verlagen en dat is natuurlijk meer dan welkom als het snikheet is. Een split airco heeft ook de mogelijkheid om het huis te verwarmen als het koud is, zoals we dat ook hebben uitgelegd in ons artikel “Een airco in huis? Dit wil je weten”. In datzelfde artikel hebben we ook iets verteld over het energieverbruik van zowel split airco’s als de mobiele airco en in deze blog zoomen we daar verder op in.

Het gemiddelde energieverbruik

Wanneer verbruikt een airco de meeste stroom? Als die aanstaat en het huis moet koelen of verwarmen. Een mobiele airco verbruikt gemiddeld een kWh per uur, terwijl een split airco tot wel 5 kWh per uur kan verbruiken. Als we dan uitgaan van een gemiddelde prijs van € 0,27 per kWh spreken we over een kostenplaatje van € 0,27 tot € 1,35 per uur. Dat valt reuze mee denk je nu, maar we moeten even doorrekenen.

Een airco gebruik je gemiddeld zo’n 8 uur per dag. Dan zien de kosten er al iets anders uit. Dan spreken we feitelijk over dagelijkse kosten van € 2,16 tot € 10,80. Of je de airco ook echt 8 uur per dag gebruikt is per huishouden verschillend. Op zich kun je de rekensom heel eenvoudig zelf maken als je zicht hebt op hoeveel je betaalt voor een kWh aan stroom en hoe vaak je het apparaat inschakelt. Op die manier heb je meer zicht op de kosten die boven op je normale energieverbruik komen.

Op jaarbasis praten we natuurlijk ook over een ander kostenplaatje. Een split airco zal je wat vaker gebruiken dan een mobiele airco. Een split airco gebruik je ongeveer 6 maanden in het jaar, omdat je het apparaat alleen gebruikt bij hitte of een zeer lage temperatuur. Dan spreek je feitelijk over de zomer- en winterperiode. De rekensom is dan relatief simpel, want je spreekt dan over ongeveer 90 dagen vermenigvuldigd met het dagelijkse stroomverbruik van € 10,80. Dan kun je dus rekening houden met een extra energieverbruik van € 972,- op jaarbasis.

Bij een mobiele airco liggen de cijfers lager, omdat het apparaat minder stroom verbruikt. Een mobiele airco gebruik je feitelijk ook alleen als het heet is en dat zijn de zomermaanden. Als we dan de rekensom maken, komen we uit op 30 dagen, vermenigvuldigd met het dagtarief van € 2,16. Wat neerkomt op extra energieverbruik ter waarde van € 64,80.

Andere factoren

Er zijn meerdere factoren die meespelen en ervoor zorgen over welke tarieven we precies spreken. Je weet nu in ieder geval dat de gebruiksduur een rol speelt, maar ook de isolatie van een woning speelt een belangrijke rol in de kosten. Een goed geïsoleerde woning zorgt er namelijk voor dat het in de zomer binnen lekker koel blijft, terwijl de warmte in de wintermaanden niet kan ontsnappen. In principe heb je dan de airco minder nodig en gebruik je het apparaat ook minder, wat een energiebesparing oplevert.

Besparen op de energiekosten van de airco

Een andere mogelijkheid om de kosten voor het gebruik van de airco te verlagen is het plaatsen van zonnepanelen. Als je die mogelijkheid hebt is het zeker de overweging waard, omdat je dan een groot deel van je totale energieverbruik zelf kunt opwekken. En daar hoef je dus ook niet voor te betalen. De keerzijde van de medaille is dat een investering in zonnepanelen relatief fors is en dat je er flink wat jaren over doet om ze terug te verdienen. Zoals we dat ook hebben uitgelegd in ons artikel over zonnepanelen.

Recente blogartikelen
De belangrijkste functies op een airco
De belangrijkste functies op een airco 15-07-2024
Hoe maak je de tuin veilig voor kinderen?
Hoe maak je de tuin veilig voor kinderen? 12-07-2024
Lees meer blogs