iOS vs. Android: welk besturingssysteem is het beste?

IOS vs. Android: welk besturingssysteem is het beste?

In ons artikel ‘Smarthone kopen? Dit wil je weten’ hebben we iets verteld over het besturingssysteem van een smartphone. Wat nodig is om de telefoon goed te laten functioneren, het mogelijk maakt dat je veel met je telefoon kan doen. Zoals je e-mail checken, internetten, social media updaten, berichten versturen en navigeren als je op de fiets of in de auto zit. In principe zijn er 2 absolute marktleiders: iOS en Android. Maar welk besturingssysteem is nu het beste?

Wat is iOS?

Laten we eerst iets vertellen over het besturingssysteem iOS. iOS vind je uitsluitend op de smartphones van fabrikant Apple. Met andere woorden, de iPhone. De iPhone is al jaren een immens populair product en werkt altijd op het besturingssysteem dat door de jaren heen is geëvolueerd. Bij iedere update komen er steeds meer functies vrij en is er meer mogelijk met de iPhone. Bij iOS ligt de focus ook altijd op de gebruikerservaring in plaats van de prestaties, wat bij het systeem Android andersom is.

Wat is Android?

Android is een besturingssysteem dat is ontwikkeld door Google. Dat neemt wat voordelen met zich mee, want je kunt dus met een Google-account heel veel met je smartphone doen en zaken synchroniseren als je bijvoorbeeld apps en toepassingen, zoals Gmail en Google Drive gebruikt. Android is ook een besturingssysteem dat breed gedragen wordt door veel fabrikanten en daarom zijn ook heel veel apparaten, zoals slimme speakers, navigatiesystemen van auto’s en fietsen en wearables, zoals een sporthorloge, compatibel met toestellen die op Android draaien. In tegenstelling tot iOS is het ook een stuk makkelijker om op een smartphone met Android apps van derden te installeren.

Welk systeem is beter?

Het is de eeuwige vraag waar ook altijd discussie over is. Welk systeem is beter? De een zegt iOS en de ander Android. Er zijn altijd 2 kampen en dat zal ook altijd zo blijven. Feitelijk zijn beide systemen net zo goed, maar ze hebben ook allebei voor- en nadelen. Het is vooral een kwestie van gewenning. De een vind iOS het lekkerst werken, terwijl de ander geen afscheid kan nemen van het Android-besturingssysteem. Daar is natuurlijk niets mis mee. Het is wel een feit dat wanneer je voor Android kiest ook meer keuze hebt uit verschillende soorten merken en modellen smartphones.

Google, Samsung, Huawei, Xiaomi, OnePlus, Motorola en OPPO zijn merken die telefoons maken met het Android-besturingssysteem. Al deze merken maken ook verschillende modellen in een prijsrange van € 200,- tot wel € 2.000,-. Op die manier heb je meer keuze en kan je ook voor een smartphone kiezen die binnen je budget past. Apple maakt alleen iPhones, maar wel verschillende modellen. De goedkoopste iPhone 15 is nog steeds € 800,- en dat ligt dus ver boven de prijsrange van andere modellen van andere merken. De prijs van de iPhone is afhankelijk van het model en de opslagcapaciteit. De Pro versies zijn daarom ook duurder alsmede de modellen met een grotere opslagcapaciteit.

Recente blogartikelen
Is een airco energiezuinig?
Is een airco energiezuinig? 08-07-2024
Barbecueën op gas, met houtskool of elektrisch?
Barbecueën op gas, met houtskool of elektrisch? 05-07-2024
Lees meer blogs