Hoe weet je of je schimmel in huis hebt?

Hoe weet je of je schimmel in huis hebt?

Schimmel in huis is heel vervelend en het kan zelfs gevaarlijk zijn! Vooral langdurige blootstelling kan voor gezondheidsklachten zorgen. Denk dan aan een geïrriteerde en jeukende huid, brandende ogen en zelfs ernstige klachten zoals astma en andere longaandoeningen. Het is dus belangrijk dat het huis schimmelvrij is, maar hoe weet je of je schimmel in huis hebt? In onze blog vertellen we hoe eenvoudig het is om schimmels te herkennen en hoe je ze kunt verwijderen.

De zwarte schimmel

De zwarte schimmel komt het vaakst voor in huis en zijn gelukkig heel eenvoudig te herkennen. Het is belangrijk om te weten dat schimmels zich vermeerderen op donkere en vochtige plekken. Deze plekken in huis zijn dan ook extra belangrijk om in de gaten te houden. Denk dan aan bijvoorbeeld de badkamer, een zolder, kelder en een kruipruimte. Maar schimmels kunnen zich ook laten zien in andere kamers en zelfs op kleding. De zwarte schimmel herken je aan de donkere stippen die op muren en plafonds verschijnen. En in sommige gevallen ook in kleding. Ook een muffe lucht in huis of kleding die vies ruikt zijn indicatoren dat er schimmels aanwezig zijn. In een vergevorderd stadium worden de schimmels grote en donkere plekken op muren en plafonds.

De witte schimmel

De witte schimmel komt ook voor binnen huishoudens en deze zijn eenvoudig te herkennen aan een witte en harige aanslag. In de regel op meubilair en andere oppervlakken binnen de woning. Evenals de zwarte schimmel is de witte schimmel dol op donkere en vochtige plekken. Dus ook in de badkamer en andere vochtige en donkere plaatsen in huis kan de witte schimmel voorkomen. De witte schimmel is ook minder gevaarlijk voor de gezondheid dan de zwarte schimmel, maar kan nog steeds lichte gezondheidsklachten zoals huidirritatie veroorzaken.

Behandelen in een beginnend stadium

Enkele zwarte stippen of beperkte witte aanslag zijn indicatoren dat schimmels nog niet zo lang aanwezig zijn. Dan zou je de schimmel heel goed zelf kunnen verwijderen. In de regel volstaat lauw tot warm water met een beetje soda en wij raden aan om handschoenen te gebruiken. Dan weet je zeker dat je niet in contact komt met de schimmel. In een vergevorderd stadium heb je in de basis sterke schoonmaakmiddelen nodig of zelfs de hulp van een professioneel bedrijf.

Schoonmaakmiddelen kopen

Je kunt in plaats van lauw of warm water met soda ook een schimmelvreter kopen. Deze schoonmaakmiddelen zijn sterk en verwijderen schimmels binnen een handomdraai. Met een kanttekening dat deze schoonmaakmiddelen vaak chemicaliën bevatten en een vieze geur in huis veroorzaken. Deze geur kun je het beste vergelijken met ammoniak en chloor. Een belangrijke tip die we voor je hebben is om bij het gebruik van deze schoonmaakmiddelen goed te ventileren en om handschoenen en een mondmasker te dragen. Schimmelvreters kun je bij bouwmarkten zoals Bouwsales.nl en supermarkten kopen. 

Categorieën
Huis en bouwen Huis en bouwen
Gerelateerde bedrijven
Bouwsales.nl logo
Bouwsales.nl
1 beoordeling
8,5
Recente blogartikelen
Wat zijn de voordelen van een last minute vakantie?
Wat zijn de voordelen van een last minute vakantie? 07-06-2024
Welke merken maken het beste ondergoed voor heren?
Welke merken maken het beste ondergoed voor heren? 06-06-2024
Lees meer blogs