Hoe kan je passief inkomen verdienen door in crypto te investeren?

Hoe kan je passief inkomen verdienen door in crypto te investeren?

De cryptomunt Bitcoin heeft onlangs zijn hoogste waarde ooit bereikt, en hierdoor is er heel  wat positief marktsentiment in de crypto sector. Zowat alle cryptomunten doen het goed. Dit opent de deuren voor beginners om in crypto te beleggen, zowel op lange als op korte termijn.

Er zijn meerdere opties om in crypto te investeren en evenveel manieren om er geld mee te verdienen.  Crypto-expert Joren Verdoes van Bitcoin Magazine stelt bijvoorbeeld dat je geld kan verdienen met crypto via slim beleggen, crypto mining, trading, airdrops, en Play-to-Earn crypto gaming.

Maar wat als je passief inkomen wil verdienen, dus je crypto gewoon voor jou laten werken en rustig kijken hoe je steeds meer geld verdient? Ook dan zijn er mogelijkheden die we in dit artikel uit de doeken doen.

Staking

Crypto-staking is wellicht de eenvoudigste en meest bekende manier om passief inkomen te verdienen met cryptocurrency. Als je ooit al aandelen hebt gekocht en er dividenden mee hebt verdiend, dan weet je wel hoe dit werkt.

Staking is een proces waardoor bepaalde cryptomunten (zoals Solana, Cardano en Polkadot) transacties op hun blockchain verifiëren. Dit proces heet “Proof-of-Stake”. Je zet je crypto vast in een digitale wallet (zoals bij een crypto-exchange) om het netwerk te beveiligen en de transacties te verwerken. In ruil hiervoor ontvang je extra cryptomunten, of gewoon cash in euro. Dit is zeer vergelijkbaar met het principe van dividenden: je krijgt passief inkomen simpelweg door cryptocurrency vast te houden en het netwerk te ondersteunen.

Yield farming

Yield farming is, om het met een andere Engelse term te zeggen, hetzelfde als liquidity mining. Bij dit proces leen je jouw cryptomunten uit op gedecentraliseerde financiële platforms (DeFi – Decentralized Finance) om hier geld mee te verdienen. Je verschaft letterlijk liquiditeit (de mate waarin een bepaalde cryptomunt snel kan worden gekocht en verkocht) aan geautomatiseerde liquiditeits-protocollen (AMMs) zoals Uniswap en PancakeSwap. Als beloning krijg je dan “rente” of tokens van het specifieke platform. In tegenstelling tot staking moet je voor yield farming wel wat meer onderzoek doen en meer kennis hebben over DeFi-protocollen.

Crypto verhuren

Naast de bovenstaande twee opties, waarbij je je crypto vastzet en door bepaalde platforms laat gebruiken om hier geld mee te verdienen, kan je dit ook doen door het uit te lenen aan andere gebruikers. Dit gebeurt via een peer-to-peer (P2P) uitleen-platform, zoals Celsius Network, Nexo of BlockFi. Dit kan je ook rente opleveren, zonder dat je hier actief voor moet handelen. Hou er wel rekening mee dat hier meer risico’s aan vastzitten in vergelijking met staking en yield farming.

DAO’s

Een DAO is een Decentrale Autonome Organisatie (Decentralized Autonomous Organisation), een organisatie die beheerd wordt door een smart contract op een blockchain. Hierdoor worden de beslissingen, het beheer en eigendomsrecht op een blockchain vastgelegd door de gemeenschap en de eigenaars van de cryptomunten. Door zelf deel te nemen aan een DAO kan je als het ware aandeelhouder worden van een crypto project, en mogelijk zelfs beloningen ontvangen voor je deelname aan het netwerk. Bijvoorbeeld in de vorm van tokens van DAO’s die actief zijn in verschillende sectoren.

Recente blogartikelen
Wat zijn hybride horloges?
Wat zijn hybride horloges? 12-04-2024
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv?
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv? 11-04-2024
Lees meer blogs