Hoe geld lenen aan je kind?

Hoe geld lenen aan je kind?

Je hebt kinderen en als ze iets ouder zijn speelt geld en de financiële situatie een belangrijke rol in hun dagelijks leven. Ze zijn bijvoorbeeld net geslaagd voor een rijbewijs, maar ze hebben niet de financiële middelen om een auto te kopen. In dergelijk situaties kan een kind een ouder om hulp vragen. Maar hoe ga je daar dan mee om? Geef je jouw kind het bedrag waarmee hij een auto kan kopen, een verbouwing kan uitvoeren of een schuld kan afbetalen? En moet je dit contractueel vastleggen? En hoe zit het met belastingen? In ons blog geven we meer informatie over hoe je het beste geld kunt lenen aan je kind.

Schenking of lening?

Het eerste belangrijke punt is dat je moet bepalen of je een schenking doet of een lening verstrekt. Een schenking is logischerwijs een bedrag dat je geeft en ook niet meer terugkrijgt. Bij een lening betaalt een kind in termijnen het bedrag aan je terug. In veel gevallen kan een schenking interessant zijn, maar dan krijg je als ouder wel te maken met de schenkbelasting. Voor bedragen tot € 130.424,- is de rente vastgesteld op 10% terwijl dat voor hogere bedragen 20% is.

Contract opstellen

Vaak wordt het contract “vergeten”, maar in het geval van een lening kan het slim zijn om de afspraken zwart op wit te zetten. Zo krijg je namelijk nooit discussie over de duur van de lening en de eventuele rente die je kind aan jou moet betalen. Wanneer er geen contract is en er op goed vertrouwen een lening wordt overeengekomen, kan dit meer druk op de relatie zetten wanneer je kind zich bijvoorbeeld niet aan de afspraken houdt of de rente niet betaalt. Hoe zorg je er dan voor dat afspraken toch goed worden nageleefd en nog belangrijker, hoe voorkom je dat de lening geen negatief effect op de relatie gaat krijgen?

Rente betalen

Je kind rente laten betalen klinkt misschien als iets dat niet belangrijk is, maar wees je er wel van bewust dat het heel normaal is. Zeker wanneer je rente zou ontvangen wanneer je het bedrag op je spaar- of bankrekening laat staan. Het is dus vrij gebruikelijk dat je de rente die je normaliter van een bank zou ontvangen nu van je kind krijgt. Je geeft hem of haar immers de mogelijkheid om toch een aankoop te doen terwijl ze daar helemaal het geld niet voor hebben. Dergelijke afspraken passen ook perfect in een contract die je samen met je kind ondertekend.

Effect op de inkomstenbelasting

Een lening heeft ook effect op de inkomstenbelasting. Het effect voor de persoon die het geld uitleent is niet heel groot, want het vermogen dat als lening is verstrekt is nu dus een lening geworden en dat is vrij eenvoudig op het formulier aan te geven. Voor de lener kan het wel effect hebben op de inkomstenbelasting en is het ook logisch dat er wellicht meer belasting moet worden betaald. Het is goed om dit uit te zoeken voordat de overeenkomst gesloten wordt en om eventueel een financieel adviseur in te schakelen. Wil je meer weten over geld lenen? Lees dan ook ons artikel “Geld lenen; hoe werkt dat?”.

Recente blogartikelen
Zo maak je je tuin geschikt voor elk seizoen met een overkapping
Zo maak je je tuin geschikt voor elk seizoen met een overkapping 25-11-2024
Wat te doen na een ongeval: Stappenplan voor slachtoffers
Wat te doen na een ongeval: Stappenplan voor slachtoffers 15-11-2024
Lees meer blogs