Het verschil tussen een mobiele airco en een split airco

Het verschil tussen een mobiele airco en een split airco

In ons artikel hebben we veel verteld over de mobiele airco en de split airco en ook grotendeels wat de verschillen zijn. Om het nog duidelijker te maken vertellen we in deze blog wat nu echt de bepalende verschillen zijn en welke keuze je het beste kunt maken als je een airco in huis wilt.

Mobiliteit

De mobiliteit van de airco is echt het grootste verschil tussen een mobiele airco en een split airco. Een split airco bestaat doorgaans uit twee of meerdere units die op een vaste plaats worden gemonteerd. De binnenunit hangt altijd in de ruimte die je wilt verkoelen en verwarmen, terwijl de buitenunit altijd aan de gevel of op het dak wordt geplaatst. De mobiele airco staat op wieltjes en kun je overal neerzetten. Natuurlijk in de kamers die je wilt verkoelen. Er zit overigens wel een beperking aan, want de slang van een mobiele airco is doorgaans niet langer dan 2 meter. Je moet het apparaat dus altijd in de buurt van een raam of een deur plaatsen.

Stroomverbruik

Een ander groot verschil is het stroomverbruik. Zowel mobiele als split airco’s worden vaak geleverd met een energielabel A of A+. Wat aangeeft dat ze zuinig zijn. Toch verbruikt een split airco gemiddeld drie keer meer energie dan een mobiele airco. Dat heeft vooral te maken met het feit dat een split airco meer vermogen en ook meer functies heeft. Hoe meer functies en vermogen er is, des te duurder het apparaat in verbruik wordt.

Functies

Een split airco kan doorgaans veel meer dan een mobiele airco. Een mobiele airco kan vaak alleen verkoelen en bepaalde modellen kunnen ook dienst doen als luchtontvochtiger. Een split airco kan daarnaast ook verwarmen, de lucht bevochtigen en ontvochtigen, zuiveren en kan dienst doen als een ventilatiesysteem. Welke functies het apparaat precies heeft, is per model verschillend. Iets om op te letten als je dus een mobiele airco of split airco aanschaft.

De prijs van airco’s

Een ander significant verschil is de prijs. Een mobiele airco kost gemiddeld € 500,- en voor een model met meer vermogen en functies betaal je misschien iets minder dan € 1.000,-. De kosten voor een split airco zijn hoger, omdat je het systeem ook door een professional moet laten plaatsen. Gemiddeld ben je dan tussen de € 3.500,- tot € 5.000,- kwijt. De prijs is inclusief de units, het plaatsen en de benodigdheden hiervoor.

Welke airco kies je?

Dan nu de hamvraag, want voor welke airco kies je? Wil je geen gedoe, meer vrijheid in waar je de airco plaatst en heb je voldoende aan verkoeling? Dan is een mobiele airco de beste en ook nog eens de goedkoopste keuze. Wil je zowel koelen als verwarmen en heb je meer geld te besteden? Dan is een split airco een goede keuze en het is ook een permanente oplossing om het binnenklimaat optimaal te reguleren. De belangrijkste tip die we dan kunnen geven is om een split airco bij een professionele installateur te bestellen.

Categorieën
Webshops Webshops Wonen Wonen
Recente blogartikelen
Is een airco energiezuinig?
Is een airco energiezuinig? 08-07-2024
Barbecueën op gas, met houtskool of elektrisch?
Barbecueën op gas, met houtskool of elektrisch? 05-07-2024
Lees meer blogs