Goede alarmering belangrijk: steeds vaker valincidenten onder senioren

Goede alarmering belangrijk: steeds vaker valincidenten onder senioren

In de afgelopen is een forse toename te zien in het aantal senioren dat ten val komt. Niet zo vreemd, want door de vergrijzing zijn er ook meer senioren dan pakweg twintig jaar geleden. Bovendien wonen tegenwoordig ook veel meer senioren tot op zeer hoge leeftijd zelfstandig, waar men voorheen een stuk eerder koos voor opname in een woonzorgcentrum. Juist voor deze mensen is een goed alarmeringssysteem van groot belang.

Veiligheid in eigen huis

Hoofdwonden, heupfracturen, een gebroken pols, het zijn zomaar wat vormen van letsel die men bij de spoedeisende hulp regelmatig constateert ten gevolge van een valpartij thuis. Het gaat dan meestal om mensen van boven de 65 jaar die bijvoorbeeld gestruikeld zijn of in de badkamer zijn uitgegleden.  Senioren hebben een minder goed evenwichtsvermogen en zijn minder goed in staat om snel te kunnen reageren op onverwachte situaties. Het is daarom belangrijk om het huis zo veilig mogelijk in te richten. Concreet houdt dit in dat er bepaalde aanpassingen zullen moeten worden gedaan, zoals extra handgrepen in de badkamer of antislipmatten op de grond. Daarnaast zijn een goed alarm voor ouderen en een cursus valpreventie bepaald geen overbodige luxe. Wie zich goed voorbereidt, kan al veel problemen voorkomen. 

Demografische ontwikkeling in ons land

De toekomstprognose met betrekking tot het aantal valincidenten is niet rooskleurig. Dit hangt nauw samen met de demografische ontwikkeling in ons land. Door de vergrijzing zal het aantal valincidenten de komende jaren naar verwachting nog fors stijgen. Hoewel veel van die valpartijen in en rond het huis plaatsvinden, kan iemand natuurlijk ook op straat ten val komen. Parallel hieraan zien we ook het aantal mensen met dementie toenemen. Voor deze mensen speelt een bijkomend probleem: ze kunnen opeens de weg kwijtraken en daardoor de verkeerde kant oplopen. Wie zich waagt op onbekend terrein, is nog meer kwetsbaar. Hoe sla je dan snel alarm? Door een horloge met alarm te dragen, kun je in deze behoefte voorzien. Het maakt dan niet meer uit waar je bent, je kunt altijd direct hulp inschakelen, als er iets mis gaat. 

Maatschappelijke consequenties

Het toenemende aantal valincidenten onder senioren heeft grote maatschappelijke consequenties. Het tast de zelfredzaamheid en daarmee de kwaliteit van leven van de betrokkenen aan, maar het stelt de samenleving ook voor een groot financieel probleem. De zorgkosten stijgen explosief en dat geldt ook voor de werklast van zorgpersoneel.

Recente blogartikelen
Wat is het verschil tussen een boxershort en een hipster?
Wat is het verschil tussen een boxershort en een hipster? 08-05-2024
Wat zijn de beste hogedrukreinigers?
Wat zijn de beste hogedrukreinigers? 07-05-2024
Lees meer blogs