Geld lenen op persoonlijke titel: hoe zit dit nou precies?

Geld lenen op persoonlijke titel: hoe zit dit nou precies?

Een persoonlijke lening (of privé lening) is een vorm van krediet die je kunt gebruiken voor allerlei verschillende doeleinden. Het kan handig zijn om een persoonlijke lening af te sluiten wanneer je bijvoorbeeld een auto wilt aanschaffen, maar niet over voldoende geld beschikt om de aankoop in één keer te kunnen doen. Een andere reden waarom mensen een persoonlijke lening afsluiten, is om een verbouwing van hun huis te kunnen financieren. Je kunt een persoonlijke lening ook gebruiken om schulden mee af te lossen. Het afsluiten van een persoonlijke lening is echter niet zonder risico. Voordat je dus een persoonlijke lening afsluit, is het belangrijk om je goed in te lezen over de verschillende soorten leningen die er bestaan. Op die manier weet je precies wat je aan gaat en kun je beter inschatten of je wel of niet in staat bent om de lening terug te betalen.

Consumptieve kredieten

Persoonlijke leningen worden ook wel consumptieve kredieten genoemd. Dit soort kredieten wordt gebruikt om consumptieve uitgaven te doen. Dit kan bijvoorbeeld een nieuwe auto zijn, maar ook een keuken of een vakantie. Het is belangrijk om te weten dat een consumptief krediet geen investering is. Wanneer je een lening afsluit om een auto te kunnen kopen, is de auto namelijk niet meer waard wanneer je de lening hebt afbetaald. Dit is anders bij een investeringskrediet. Wanneer je bijvoorbeeld een bedrijfspand koopt met een lening, is het pand na verloop van tijd meer waard. Dit soort kredieten wordt dan ook anders beoordeeld door de banken. Je kunt tegenwoordig overigens gemakkelijk een online lening aanvragen, thuis vanuit je luie stoel. Lees je wel altijd eerst goed in over hetgeen je wilt gaan doen.

Doorlopend krediet

Een andere vorm van krediet die je kunt afsluiten, is een doorlopend krediet. Dit soort krediet is een lening waarbij je niet in één keer het geleende bedrag hoeft terug te betalen. Je kunt het geleende bedrag gedurende een bepaalde periode opnemen wanneer je maar wilt. Het enige wat je dan hoeft te doen, is de rente en de kosten te betalen. Wanneer je het geleende bedrag helemaal hebt opgenomen, kun je het bedrag in één keer of in maandelijkse aflossingen terugbetalen. Een doorlopend krediet is een flexibel krediet, omdat je zelf bepaalt wanneer je het geleende bedrag opneemt. Het nadeel van een doorlopend krediet is dat de rente vaak hoger is dan bij een normale lening. Ook zijn de kosten voor een doorlopend krediet vaak hoger.

Wat is een rente?

Rente is het percentage dat je betaalt bovenop het geleende bedrag. De rente wordt vastgesteld door de bank of het bedrijf waar je het krediet afsluit. De rente wordt bepaald aan de hand van verschillende factoren, waaronder het soort krediet, de hoogte van het geleende bedrag en de looptijd van de lening. Hoe langer de looptijd van de lening, hoe hoger de rente meestal is. De rente is dus belangrijk om mee te nemen in je beslissing of je wel of niet een krediet afsluit. Het is belangrijk om te weten dat de rente voor een krediet vaak vaststaat voor de gehele looptijd van de lening. Dit betekent dat de rente niet kan stijgen of dalen gedurende de looptijd van de lening. Het is echter wel mogelijk dat de rente voor een nieuwe lening hoger of lager is dan de rente voor je huidige lening.

Wat is een looptijd?

De looptijd van een lening is de periode waarin je de lening moet terugbetalen. De looptijd van een lening wordt meestal bepaald door de bank of het bedrijf waar je het krediet afsluit. De looptijd van een lening kan verschillen van enkele maanden tot meerdere jaren. Het is belangrijk om de looptijd van een lening mee te nemen in je beslissing, omdat dit invloed heeft op de hoogte van de maandelijkse aflossingen. Hoe langer de looptijd van een lening, hoe lager de maandelijkse aflossing meestal is. Dit is echter niet altijd het geval. Er zijn namelijk ook kredietverstrekkers die ervoor kiezen om de maandelijkse aflossing vast te stellen op basis van de hoogte van het geleende bedrag.

Wat is een aflossing?

Een aflossing is een bedrag dat je maandelijks terugbetaalt aan de bank of het bedrijf waar je het krediet hebt afgesloten. Een aflossing bestaat uit twee delen, namelijk rente en aflossing op het geleende bedrag. De hoogte van de aflossing is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de hoogte van het geleende bedrag, de rente en de looptijd van de lening. Het is belangrijk om de aflossing van een lening mee te nemen in je beslissing, omdat je deze maandelijks moet terugbetalen. Als je niet in staat bent om de aflossingen te betalen, loopt je het risico dat je in de schulden raakt.

Wat is een BKR-toetsing?

Een BKR-toetsing is een toetsing die de bank of het bedrijf waar je het krediet afsluit, uitvoert. Tijdens deze toetsing wordt gekeken of je in het verleden al eerder een krediet hebt afgesloten en of je deze kredieten op tijd hebt afbetaald. De BKR-toetsing is belangrijk, omdat het de bank of het bedrijf inzicht geeft in je betalingsgedrag. Wanneer je in het verleden al eerder een krediet hebt afgesloten en deze kredieten niet op tijd hebt afbetaald, is de kans kleiner dat je een nieuw krediet zult krijgen. Dit is omdat je dan in het verleden hebt laten zien dat je niet in staat bent om een krediet op tijd af te betalen. Het is belangrijk om te weten dat de BKR-toetsing niet alleen wordt uitgevoerd door banken, maar ook door andere kredietverstrekkers, zoals bedrijven die leningen verstrekken voor de aankoop van een auto.

 

Categorieën
Geld lenen Geld lenen
Recente blogartikelen
Wat zijn hybride horloges?
Wat zijn hybride horloges? 12-04-2024
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv?
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv? 11-04-2024
Lees meer blogs