Je hebt extra geld nodig. Je wilt bijvoorbeeld een nieuwe keuken laten plaatsen of de badkamer vervangen. Of eindelijk de kozijnen vervangen of misschien wil je het huis wel verduurzamen door zonnepanelen te plaatsen. Of je wilt het geld ergens anders voor gebruiken. Bijvoorbeeld om een mooie reis maken of om een nieuwe auto te kopen. Je staat hoe dan ook voor een keuze. Ga je geld lenen of verhoog je de hypotheek? Voor huiseigenaren is het verhogen van een hypotheeklening een serieuze optie, maar is het ook verstandig? In onze blog vertellen we hier meer over.
Hypotheeklening verhogen, kan dat?
Kan je de hypotheek zomaar verhogen? Ja en nee. Ja, je kunt de hypotheeklening verhogen als je een overwaarde hebt. Dat houdt in dat het geld in de afgelopen jaren flink in waarde is gestegen en dat er dus een winst te behalen valt wanneer je het huis in de verkoop zet. Om je overwaarde te verzilveren zou je dus het huis kunnen verkopen, maar je kunt ook de hypotheeklening verhogen. Echter zitten hier bepaalde voorwaarden aan vast. Wil je meer weten over de hypotheek? Lees dan ook ons artikel “Waar op letten bij het afsluiten van een hypotheek”.
De spelregels
De hypotheekverstrekker hanteert de regels die volgens de wet zijn vastgelegd en dat houdt in dat de lening nooit meer dan 103% van de waarde van het huis of het pand mag zijn. Uiteraard moet het inkomen ook hoog genoeg zijn om de maandelijkse aflossing te kunnen verrichten. Een hypotheekverstrekker kijkt hier streng naar en kan dus beslissen om wel of niet de hypotheeklening te verhogen. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je het bedrag binnen maximaal 30 jaar moet hebben afgelost en de hypotheekrente blijft ook aftrekbaar. Tenzij je het geld niet gebruikt om het huis te verbouwen of te verbeteren. Dan mag je over dat deel de hypotheekrente niet meer aftrekken. Als je bijvoorbeeld het geld gebruikt voor een vakantie, nieuwe auto of een andere dure aankoop die niets met het huis te maken heeft.
Geld lenen kost geld
Of je nu de hypotheeklening verhoogd of een persoonlijke lening afsluit; geld lenen kost altijd geld en daar moet je wel rekening mee houden. Maar je kunt wel goedkoper uit zijn als je goed kijkt naar de rente die je moet betalen, de doorlooptijd en andere voorwaarden die van belang zijn. Het is in principe wel de moeite waard om de hypotheeklening te verhogen. Zeker als je de rente voor een lange tijd hebt vastgezet. Je maandlasten gaan wel iets omhoog, maar je merkt er verder relatief weinig van. Maar het nadeel is dat je wel met de calculator aan de slag moet als je de hypotheekrente wil aftrekken en het geld hebt gebruikt om bijvoorbeeld een auto te kopen. Je mag dat deel namelijk weer niet aftrekken.
Wat is wijsheid?
Als het gaat om een verbouwing of een verbetering van een huis, is het verhogen van de hypotheek een serieuze optie. Ook gezien het feit dat de verbouwing of verbetering de waarde van het huis zal laten stijgen. Voor alle andere zaken is het slimmer om bijvoorbeeld een doorlopend krediet of een persoonlijke lening af te sluiten. Dat ook heel goed mogelijk is als je al een hypotheek hebt. Heb je nog geen hypotheek, maar je bent wel van plan een huis te kopen? Dan is het slim om te wachten met het aanvragen van een lening. Een lening heeft namelijk invloed op hoeveel geld je uiteindelijk mag lenen. Daarnaast is een persoonlijke lening of een doorlopend krediet de enige optie als je bijvoorbeeld geen overwaarde hebt. Zonder overwaarde kan je namelijk de hypotheeklening niet verhogen. Tenzij je het extra geld gebruikt voor een verbouwing of een verbetering van de woning.