Geld lenen als ondernemer

Geld lenen als ondernemer

Ben je een ondernemer en heb je geld nodig? Die kans is zeer groot. Je wil misschien jouw woning verduurzamen of een nieuwe auto aanschaffen. Of je wil extra geld om in je bedrijf te stoppen. Allemaal redenen waarom een ondernemer geld zou willen lenen. Maar hoe kun je als ondernemer geld lenen? Klop je dan gewoon aan bij je bank? Sluit je een zakelijke of een particuliere lening af en waar moet je allemaal op letten wanneer je als ondernemer geld leent? In onze blog geven wij op deze vragen de antwoorden.

Rechtsvorm van de onderneming

Het eerste dat je moet weten is onder welke rechtsvorm je actief bent. Ben je een besloten vennootschap of juist een eenmanszaak? Bij een b.v. is de onderneming te allen tijde verantwoordelijk voor de financiën terwijl je als Zzp’er ook persoonlijk verantwoordelijk bent. Met een eenmanszaak kun je dus zowel zakelijk als privé failliet gaan. Bij een besloten vennootschap is dat niet het geval. Daarom zijn er ook andere spelregels die door banken en kredietverstrekkers worden gehanteerd. Bij beide rechtsvormen wordt altijd gekeken naar hoe lang een bedrijf actief is en hoe de financiën zijn.

Geen jaarcijfers

Startende ondernemers en dan vooral freelancers hebben natuurlijk geen jaarcijfers en in de basis zullen veel banken en kredietverstrekkers de regel hanteren dat je minimaal 2 jaar actief moet zijn en dus ook van meerdere jaren jaarcijfers moet kunnen overhandigen. Voor startende ondernemers is dat lastig en het kan zelfs frustrerend zijn. Want je verdient immers genoeg geld om de lening die je wil afsluiten te kunnen aflossen, maar door een gebrek aan cijfers durft niemand jou een krediet te verstrekken. Toch zijn er vaak wel mogelijkheden door bijvoorbeeld te kiezen voor een kredietverstrekker die hier iets minder zwaar aan tilt of om met een bank of kredietverstrekker in gesprek te gaan.

Bankvrije financiering

Je kunt eventueel kiezen voor een bankvrije financiering, maar wat houdt dat in? Bij een bankvrije financiering is er geen bank die het krediet verstrekt. Het is een kredietverstrekker. Een organisatie zoals Bridgefund verstrekt kredieten aan bedrijven zonder dat er een bank of een BKR-registratie bij komt kijken. Dat is voordelig, maar er zijn ook een aantal dingen waar je op moet letten. Bepaal zelf heel goed of je financieel gezond bent en het verschuldigde bedrag moeiteloos kan aflossen en kijk altijd naar de looptijd en de rente die in rekening wordt gebracht. Bij welke kredietverstrekker je ook aanklopt.

Zakelijke of persoonlijke lening

Een ander punt is dat het krediet dat je kiest afhankelijk is van waar je de lening voor wil gebruiken. Een lening voor privédoeleinden is namelijk heel anders dan een zakelijke lening. Wil je de woning verduurzamen, een nieuwe keuken plaatsen of een nieuwe auto bestellen? Dan leen je dus geld voor privédoeleinden. Dan kan en mag je geen zakelijke lening afsluiten. Wil je een kantoorpand inrichten, een bedrijfswagen leasen of kopen of wil je de schuur ombouwen tot kantoor? Dan kun je weer wel zakelijk lenen. Een bank of een kredietverstrekker kan en mag altijd vragen naar waar je het geld dat je wil lenen voor gaat gebruiken. Wil je meer weten over geld lenen? Lees dan ook ons artikel “Geld lenen; hoe werkt het?”.

Gerelateerde bedrijven
Bridgefund logo
Bridgefund
5 beoordelingen
9
Recente blogartikelen
Goede redenen om een nieuwe wasmachine te kopen
Goede redenen om een nieuwe wasmachine te kopen 20-02-2024
Wat is HDR?
Wat is HDR? 19-02-2024
Lees meer blogs