Nederlandse badkamers zijn doorgaans behoorlijk beperkt in hun ruimte. Dit betekent dat er vaak een keuze gemaakt moet worden: een douche of een bad. Al is er met enige creativiteit en pas- en meetwerk wellicht wel een combinatie van de twee in jouw badkamer te realiseren. In dit artikel zetten we de voor- en nadelen van zowel de douche als het bad voor je op een rij.
1. De douche: voordelen
- Gemak: Douchen is natuurlijk uiterst gemakkelijk. Je springt zo even onder de douche en in vijf minuten ben je klaar.
- Veiligheid: Een (inloop)douche kun je eenvoudig inlopen zonder hoge drempels of randen waardoor je zou kunnen vallen. Een douche is daarom uiterst veilig voor kleine kinderen en senioren.
- Onderhoudsvriendelijk: Een (inloop)douche is zeer onderhoudsvriendelijk en gemakkelijk schoon te maken en te houden.
2. De douche: nadelen
- Uitglijdgevaar: Alhoewel je een (inloop)douche eenvoudig kunt betreden, kan de vloer wel nat worden en met uitglijdgevaar ter gevolg.
- Spatwater: Water loopt regelmatig uit de (inloop)douche de badkamervloer op. Heb je geen glazen wand, deur, douchegordijn of muurtje ter afscheiding? Dan zal je hele badkamer flink vochtig worden van het spatwater.
3. Het bad: voordelen
- Ontspanning: Er is niets dat zo goed ontspannend werkt als een bad. De warmte werkt rustgevend en maakt je spieren en gewrichten soepeler en losser.
- Vermaak: Kinderen zijn gek op uitgebreid baden. Ze kunnen er urenlang spelen.
- Stijlvol: Een bad is een bijzonder stijlvolle toevoeging aan je badkamer.
4. Het bad: nadelen
- Formaat: Een bad neemt natuurlijk flink wat ruimte in. Hoeveel ruimte het bad in beslag neemt hangt logischerwijs af van het model.
- Spatwater: Als je ook doucht in het bad, spat water vaak van de douche langs de badwand de badkamer in.
- Hoge rand: Een bad heeft een hoge rand. Ben je wat ouder of niet zo goed ter been? Dan is het vaak niet zo eenvoudig om het bad in of uit te stappen.