Barbecueën op gas, met houtskool of elektrisch?

Barbecueën op gas, met houtskool of elektrisch?

We barbecueën graag en zeg nu zelf; er gaat toch niets boven een heerlijk stuk vlees of gegrilde groente van de barbecue? En het is natuurlijk heel gezellig, want je doet het vaak in gezelschap van vrienden en familie. Als je gaat barbecueën heb je wel de keuze of je met houtskool, op gas of elektrisch gaat grillen. Uiteraard is dat ook afhankelijk van de barbecue die je hebt. Ben je nog op zoek naar een geschikte barbecue? Lees dan snel verder, want in deze blog leggen we de verschillen tussen de barbecues uit.

Houtskoolbarbecue

De authentieke barbecue is natuurlijk het model dat gevuld moet worden met houtskool. De schaal onder de gril wordt gevuld met houtskolen die je aansteekt met behulp van aanmaakblokjes. Wanneer de kolen op temperatuur zijn, kun je jouw gerechten op de grill leggen en grillen. Houtskool zorgt ervoor dat de gerechten die heerlijke smaak krijgen, maar er is ook een nadeel. Het vet uit het vlees komt namelijk in de kolen terecht en het verbrande vet kan ervoor zorgen dat er schadelijke stoffen vrijkomen. En dat wil je liever niet.

Gasbarbecue kopen

Met een gasbarbecue heb je dat probleem niet of in ieder geval minder, omdat er minder vet vrijkomt als je met een gasbarbecue werkt. Wat betreft de smaak doet een gasbarbecue niet onder voor het model dat op kolen werkt, ondanks dat er veel mensen zijn die anders beweren. Natuurlijk is die kenmerkende rokerige smaak minder nadrukkelijk aanwezig, maar de gerechten zijn net zo lekker als wanneer je een houtskoolbarbecue gebruikt. Een nadeel is dat de gasflessen prijzig zijn en dat een gasbarbecue minder mobiel is dan een houtskoolbarbecue. Een positieve noot is dat gasflessen doorgaans wel lang meegaan.

Elektrisch barbecueën

Elektrisch barbecueën is eigenlijk niet barbecueën. Althans, als je de echte liefhebber spreekt. Natuurlijk mis je de charme van het open vuur en die heerlijke geuren die vrijkomen als je een houtskool- of gasbarbecue gebruikt. Desalniettemin kun je met een elektrische barbecue nog steeds de lekkerste gerechten op tafel zetten. Een groot voordeel is dat een elektrische barbecue een stuk veiliger is, omdat je niet met open vuur te maken hebt. Dat is al een flinke zorg minder, terwijl je een elektrische barbecue bijvoorbeeld ook mag gebruiken op plekken waar een barbecue met open vuur niet is toegestaan. Denk dan bijvoorbeeld aan je balkon van het appartementencomplex waar je woont.

Keuzes maken

Voor de echte beleving, de rokerige smaak en de heerlijke geuren waar de hele buurt van kan meegenieten, is de houtskoolbarbecue de beste keuze. Als je bang bent voor de eventuele schadelijke stoffen die vrijkomen is een gasbarbecue een betere optie en geloof ons als we zeggen dat het vlees of andere gerechten net zo lekker smaken dan wanneer je ze op een houtskoolbarbecue hebt klaargemaakt. De elektrische barbecue is daarentegen weer de betere keuze als je bijvoorbeeld ergens wilt barbecueën waar open vuur niet is toegestaan of als je bang bent dat er iets fout kan gaan. Uiteindelijk zul je zelf de keuze moeten maken welke barbecue het beste is voor jouw situatie, maar je weet nu in ieder geval wel de verschillen en welke keuzes je kunt maken.

Wil je meer weten over barbecues? Lees dan ook ons artikel.

Categorieën
Tuin Tuin
Recente blogartikelen
De belangrijkste functies op een airco
De belangrijkste functies op een airco 15-07-2024
Hoe maak je de tuin veilig voor kinderen?
Hoe maak je de tuin veilig voor kinderen? 12-07-2024
Lees meer blogs