3 redenen om vaker staand te werken

3 redenen om vaker staand te werken

Nederlanders zijn steeds minder gaan bewegen. Inmiddels heeft meer dan de helft van onze bevolking moeite om de aanbevolen minimale hoeveelheid beweging van dertig minuten per dag te halen. Dit levert ongelooflijk veel risico’s op voor de gezondheid. Niet alleen neemt de kans op overgewicht toe, ook is er meer risico op het ontwikkelen van diabetes, hart- en vaatziekten en belemmert het stilzitten de algemene doorbloeding van het lichaam. Het daarom belangrijk om meer beweging in te bouwen in je werkdag. Dat is echter niet altijd even gemakkelijk. Zeker niet als je een kantoorbaan hebt. 


Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende manieren om ook bij een kantoorbaan staand en zittend werk met elkaar af te wisselen. Zo zien we bijvoorbeeld de populariteit van het zit sta bureau toenemen. Hierdoor is het gemakkelijker om ook staand werk te verrichten. Nog niet geheel overtuigd? Lees dan snel verder en laat je inspireren door de volgende voordelen. 

1. Meer productiviteit 

Wist je dat het menselijk lichaam eigenlijk niet gemaakt is om langdurig te zitten? Vroeger werd er maar weinig gezeten. De mens was altijd druk en in beweging. Door de jaren heen zijn we steeds vaker beroepen gaan uitoefenen waarbij we simpelweg geen kant op konden. Waarbij er wel gezeten moest worden. Tijdens het zitten probeert je lichaam echter in een soort ‘spaarstand’ te komen. Het schakelt sommige functies uit of vertraagt deze om meer energie te krijgen. Dit zorgt er ook voor dat je na een langdurige (zittende) werkdag je meestal erg uitgeblust voelt, minder concentratie hebt en vaak ook minder oplossingsgericht kunt denken. 

Door je lichaam en brein letterlijk in beweging te brengen, merk je direct dat je productiviteit weer toeneemt. Daarom kan je er zeker baat bij hebben om zittend en staand werk met elkaar af te wisselen. Een zit-sta bureau kan hierbij helpen. Wel is het belangrijk dat je dan voor een kwalitatief bureau kiest. Dan weet je zeker dat de ergonomie verzekerd is. Het is dan ook goed om de reviews van de verschillende sites die deze producten verkopen te lezen. De Ivono reviews zijn bijvoorbeeld erg positief. Zo weet je precies wat je kunt verwachten. 

2. Verbrand meer calorieën 

Je lichaam is altijd calorieën aan het verbranden. Zelfs als je de hele dag niet zou bewegen. Het heeft immers energie nodig om je organen te laten functioneren. Het is echter wel een feit dat je veel minder calorieën nodig hebt als je nauwelijks beweegt. Door te zitten, hoeft je lichaam nauwelijks energie te verbruiken. Als je staat, is je lichaam alweer veel harder aan het werk. Door gemiddeld drie uur per dag te staan, verbrand je ongeveer 150 calorieën extra per dag. Toch weer mooi meegenomen!

3. Voorkom rugklachten 

Heb je regelmatig last van je rug na een lange dag werken? Dat is niet zo gek. Tijdens het zitten wordt de ruggengraat in een onnatuurlijke houding gedwongen. Dit levert op de lange termijn ongemak op. Door vaker te staan, zorg je ervoor dat er minder druk op de wervels komt te staan. Hierdoor ervaren mensen met rugklachten staand werken vaak als prettiger. 

Recente blogartikelen
Wat zijn de voordelen van een last minute vakantie?
Wat zijn de voordelen van een last minute vakantie? 07-06-2024
Welke merken maken het beste ondergoed voor heren?
Welke merken maken het beste ondergoed voor heren? 06-06-2024
Lees meer blogs