Webshops logo huis-en-bouwen

De beste airco’s in 2021

/uploads/img/blogs/de-beste-aircos-in-2021/de-beste-aircos-in-2021-1.png
In huis en op kantoor kunnen de temperaturen hoog oplopen als de zon schijnt en in Nederland hebben we vaak te maken met een benauwende hitte. Dan is een beetje verkoeling zeer welkom en ook makkelijk te bewerkstelligen. Met de aanschaf van een kwalitatief goede airconditioning. Daarom vertellen we meer over de verschillende airco’s die te koop zijn en we bespreken ook de beste airco’s in 2021.
Inhoud

Welke soorten Airco’s zijn er?

Er zijn in de basis twee soorten airco’s waar je uit kan kiezen. Je kan kiezen voor een mobiele airco. Dat is een vrij groot apparaat dat in de regel op wieltjes staat en ook eenvoudig te verplaatsen is. Een mobiele airco berg je op als verkoeling niet meer nodig is of je plaatst de airco in een kamer waar je de temperatuur wilt verlagen. Een mobiele airconditioning heeft de mogelijkheid om de temperatuur met meer dan 10 graden te verlagen.
Een split airco is een iets completer systeem dat uit twee units bestaat. Een binnen- en buitenunit. De buitenunit doet het merendeel van het werk en dat zorgt ervoor dat de binnenuit stiller is dan een mobiele airco. Een split airco heeft wel een vaste plaats in het huis of in het appartement en heeft soms meer functies. Zoals het verwarmen van een oppervlakte. Het grote voordeel van een split airco is dat het systeem ook een grotere oppervlakte kan verkoelen dan een mobiele airco. Wil je meer informatie over welke soorten airco’s er zijn en hoe ze werken?

De mogelijkheden van een airconditioning-systeem

Mobiele en split airco’s hebben verschillende functies en de hoofdreden is om de temperatuur in huis met minimaal 10 graden te verlagen. Maar er zijn ook systemen die als luchtontvochtiger functioneren en die lucht kunnen zuiveren van bijvoorbeeld schimmels, stof en pollen. Daarnaast kan een airco als een verwarmer opereren. De meest uitgebreide mogelijkheden vind je bij split airco’s en er zijn ook mobiele airco’s zijn die deze mogelijkheden bevatten. Deze modellen zijn vaak wel iets duurder in de aanschaf.

De oppervlakte bepaald al welke airco je moet kiezen

Een mobiele airco is geen optie wanneer je een compleet huis wilt verkoelen of verwarmen. Mobiele airco’s kunnen ongeveer 80 vierkante meter verkoelen. Afhankelijk van de kracht van de airco die je aanschaft. Maar wil je slechts het klimaat in een bepaalde ruimte reguleren? Dan is een mobiele airco een goede keuze! Het grote voordeel is ook dat je het apparaat kan verplaatsen en kan opbergen.

Verschil in lawaai

Een significant verschil tussen mobiele en split airco’s is het geluidsniveau dat de systemen produceren. Een mobiele airco maakt het meeste lawaai dat kan oplopen tot 65dB. Dat gelijkstaat aan het geluidsniveau van een gemiddelde conversatie tussen twee personen. Een mobiele airco is dus aanwezig en goed hoorbaar. Een split airco produceert maximaal 60dB en is dus een stuk stiller.

Mobiele airco of een split airco?

Wij geven een paar handige tips zodat je kan bepalen of je voor een mobiele airco of een split airco moet kiezen. Dat doen we op basis van een aantal voor- en nadelen van de verschillende systemen.
/uploads/img/blogs/de-beste-aircos-in-2021/de-beste-aircos-in-2021-15.png

Installatie van airconditioning-systemen

In de regel plaats je een mobiele airco dichtbij een deur of een raam. Omdat de twee meter lange afvoerslang voor de luchtafvoer naar buiten moet. De slang kan je door een raam of deur naar buiten brengen, maar zorg ervoor dat er geen knikken in de afvoerbuis zitten en dat de opening van het raam of de deur niet te groot is. Dit beïnvloeden namelijk de werking van de airco. Een handige doe-het-zelver maakt een gat in de muur of in de deur om de slang naar buiten te brengen zonder ramen of deuren te hoeven openen.

Haal een erkende specialist in huis

Een airconditioning-systeem plaatsen is een heel gedoe. Zeker wanneer je kiest voor een split airco. Bij een split airco moet er een unit binnenshuis aan de muur of tegen het plafond gemonteerd worden en verbonden worden met een buitenunit. Hier komt wel wat boorwerkzaamheden bij kijken terwijl de juiste hoogte ook bepaald hoe goed de airco zijn werk doet. Het advies is dan ook een erkende specialist in huis te halen en je goed te laten adviseren over wat er mogelijk is. Bij InstalCenter zijn er specialisten die je graag op weg helpen. Je kan een afspraak maken met een monteur die jou van advies voorziet in welke stappen er genomen moeten worden om het beste systeem in je woning te plaatsen.

Tip; Condensopvang bij mobiele airconditioning-systemen

Hoe werk een mobiele airco? De airco haalt de warmte uit de kamer en dat wordt omgezet in condens. Bij een split airco zorgt de buitenunit voor het afvoeren van het water, maar bij een mobiele airco moet je zelf op tijd het bakje legen. Daarnaast zijn er ook mobiele airco’s met een kraan. Waarmee je de airco kan aftappen. Een mobiele airco produceert gemiddeld twee liter water per uur. Wanneer je de condensopvang niet regelmatig leegt heeft dat invloed op de werking van de airco.

Tip; Airco reinigen

Zowel de mobiele als de split airco moeten regelmatig gereinigd worden. Bij voorkeur met een droge stofdoek om het stof op de units te verwijderen. De openingen kan je het beste reinigen met de mond van een stofzuiger of een kruimeldief. De filters moeten regelmatig schoongemaakt worden en dat is essentieel. De filters kan je schoonmaken door ze te verwijderen en de stofzuiger  of kruimeldief te gebruiken. Een schoon filter zorgt ervoor dat de airco blijft functioneren zoals het hoort. Bij een complexe split airco kan je vaak ook de specialist inschakelen, want dan weet je zeker dat het ook correct uitgevoerd wordt!

Productadvies; OK. AOC 520

De OK. AOC 520 is een mobiele airco tegen een betaalbare prijs. OK. Is het huismerk van elektronicawinkel Media Markt en dit product biedt genoeg verkoeling voor de warme dagen. Vooral in ruimtes van maximaal 20 vierkante meter komt deze airco het beste tot zijn recht. Deze airco is dus geschikt voor de consument die een kleinere ruimte wilt verkoelen en niet teveel geld hieraan wilt spenderen.

Voordelen

Nadelen

Productadvies; Tristar AC-5573

Een mobiele airco die een iets grotere ruimte kan verkoelen? Dan zit je met de Tristar AC-5573 gebakken! Want deze compacte mobiele airco heeft drie verschillende standen en kan een oppervlakte van 60 m3 verkoelen. Wordt het iets te koud? Zet de airco dan een standje lager met de bijgeleverde afstandsbediening. De Tristar AC-5573 is geschikt voor consumenten die een iets groter oppervlakte willen verkoelen en voor een betaalbare prijs een goed systeem willen plaatsen.

Voordelen

Nadelen

Productadvies; Qlima P 522

De Qlima P 522 is een mooie mobiele airco, die je makkelijk verplaatst. Verkoel ongeveer 75 m3 en gebruik de timer om de airco in of uit te schakelen tussen bepaalde tijden. Het is niet de meest energiezuinige airco, maar voor een goede prijs heb je wel een krachtige airco in huis die de hittegolven iets aangenamer maken.

Voordelen

Nadelen

Productadvies; Rowenta Turbo Cool AU5010

De Turbo Cool AU5010 van het gevestigde merk Rowenta is een mobiele airco voor de gebruiker die het iets serieuzer wilt aanpakken. Grotere appartementen en huiskamers zijn eenvoudig te verkoelen met deze airco waar ook een luchtontvochtiger aan boord is. Dit systeem kan je ook gebruiken om de woning te ventileren. Dit product is dan ook voor de consument die iets meer geld uit wil geven, maar daar in ruil voor ook meer product krijgt.

Voordelen

Nadelen

Productadvies; Whirlpool PACB29HP

We sluiten af met de Whirlpool PACB29HP. Een mooie compacte mobiele airco die je eenvoudig verplaatst, maar vooral veel functies aan boord heeft. Daarom is de airco ook iets duurder, maar je krijgt zeker waar voor je geld. Je verkoelt of verwarmt een ruimte met een maximale oppervlakte van 20 vierkante meter terwijl het product ook naast de timer een speciale nachtmodus heeft. Dit product is vooral geschikt voor consumenten die een completer systeem willen en ook bereid zijn om iets meer geld uit te geven.

Voordelen

Nadelen

/uploads/img/blogs/de-beste-aircos-in-2021/de-beste-aircos-in-2021-39.png

Houdt het hoofd koel!

Ben je er al over uit welke airco het moet gaan worden? Een mobiele airco is simpelweg het meest eenvoudige systeem dat je alleen hoeft neer te zetten en in te schakelen, maar voor een vast systeem heb je de specialist nodig. Zij geven gericht advies en maken een voorstel op maat zodat je te allen tijde een goed airconditioning-systeem tot je beschikking hebt.